Kurban Bayramı öncesi tatilcilere uyarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2011 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Kurban Bayramı'nda tatile çıkacaklara seyahat acenteleriyle sözleşme yapma uyarısında bulundu.

Ali Çetin, Kurban Bayramı'nda vatandaşların tatillerini yurt içi ve dışı turlarla değerlendirmek istediğini ifade ederek, tatilcilerin herhangi bir sorun çıktığında haklarını arayabilmeleri için tur firmasıyla mutlaka sözleşme imzalamaları gerektiğini belirtti.

Çetin, ?Sözleşmede her şey açıkça yazılmalı. İletişim bilgileri, ne zaman gidilecek, ne zaman gelinecek, ne tür kesintiler pakete dahil, neler değil, nerede kalınacak, nerede durulacak, nerede yenilecek, ödeme planı nasıl? Sözleşmede fiyat ya da ödeme koşulları varsa yurt dışı harçları da mutlaka belirtilmeli. Mutlaka bu bilgiler sözleşmede yer almalı? dedi.

En çok şikayet edilen hususun kalınacak yer olduğunu söyleyen Çetin, ?4 yıldızlı otelde kalınacak' deniliyor ancak gidildiğinde o otelde yer olmadığı gerekçesiyle tüketici başka otele yönlendirilmek isteniyor. Otel şehir merkezinin uzağında oluyor ya da kalitesi düşük oluyor. Tüketiciler otele giriş işlemleri yapılırken bekletiliyor? diye konuştu.

Tüketicilerin haklarını bilmesi ve araması gerektiğini kaydeden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Kimi durumlarda seyahat acentesi sözleşme imzaladıktan sonra fiyatı değiştirmek istiyor. Acente bunu diyemez. 'Fiyatı değiştiriyorum' diyorsa en az bir hafta önceden bunu tüketiciye haber vermeli. Bu değişiklik bir kuruş dahi olsa tüketici istiyorsa tazminat ödemeden veya kesinti olmadan 10 gün içinde sözleşmeden vazgeçebilir. Bir yakınını kaybetmesi, kaza geçirmesi gibi çok ciddi durumlarda tüketiciler seyahatten en az 7 gün önce acenteye bilgi vererek haklarını üçüncü kişilere devredebilir. Seyahat acenteleri bu durumu genellikle kabul etmiyor ama yasada bu var. Bu anlamda da herhangi bir kesinti de olmaz.?

?Tüketicinin tazminat hakkı var?

Çetin, yeterli talep olmadığı durumlarda seyahat acentelerinin sözleşmeleri feshettiğini belirterek, ?Bu durumda seyahat acentesi tüketiciden ne aldıysa 10 gün içinde iade etmeli. Böyle bir fesihte tüketici tazminat isteyebilir. Tüketici 'ben hazırlandım, gideceğim' diyor. Seyahat acentesi 3 gün kala 'tur iptal edildi' diyor. Bu manevi yıkım oluyor. Onun dışında seyahat için harcamalar yapılıyor. Kıyafet, çanta alıyor, bunları da seyahat acentesinden talep edebilir. Seyahat acentesi broşür vermek zorunda. Bu broşürde yazılan ne varsa acente bunların tamamını tüketiciye ücretsiz vermek zorunda? dedi.

Yurt içi seyahatlerde gidilen araçların kötü olmasından da şikayet edildiğini ifade eden Çetin, ?Son model otobüsle gidilecek deniliyor ama araçta klima çalışmıyor. Tüketici hasta oluyor. Hem hastalandı hem de huzursuz oldu. Bu durumda tüketici tüm masrafları talep edebilir? diye konuştu.

Çetin, tüketicinin tatilden beklediği faydayı sağlayamaması durumunda parasını geri isteyebileceğini belirterek, ?Tüketici öncelikle derneklerden hak arama yollarını öğrenmeli ve en kısa zamanda seyahat şirketine ihtarname göndermeli. Böylece uzlaşmazlığın başladığı bildirilecek. Seyahatin bedeli bin 32 liradan düşükse kaymakamlıklarda tüketici hakem heyeti var, oraya gidecek. Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde ise 2 bin 600 liraya kadar il tüketici hakem heyetlerine, seyahat bedelleri daha yüksekse tüketici mahkemelerine gidecek. Tüketicinin tazminat hakkı var? dedi.

Bayramda trafik kazalarının önlenmesi için uyarılar

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda trafikte yaşanması beklenen yoğunlukla ilgili olarak sürücüleri uyardı.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, yaptığı açıklamada, bayramlarda meydana gelen trafik kazalarının başlıca sebebinin yoğun trafik akışı olduğunu belirtti.

Güner, ''Çünkü yoğun trafikte çarpma riski daha da artıyor. Hızlı gitmek adeta kazaya davetiye çıkarıyor. Hız kazanın şiddetini artırıyor, aracın kontrolünü kaybettiriyor, durma mesafesinin aşılmasına neden oluyor. Ülkemizde her ne kadar bölünmüş yolların yapımı artsa da iki yönlü trafiğin olduğu yollarda karşılaşmalar kazaları artırıyor. O yüzden seyir halinde sürücülerimiz yüzde 100 emin olmadan sollama yapmasın, hakikaten yol boşsa sollama yapsınlar. Yolların yoğun olacağı düşünülerek yakın takipten kaçınılması da hayati önem taşıyor'' dedi.

-''Uykusuz ve yorgunken yola çıkmayın''-

Bayramlarda sevdiklerine bir an önce ulaşmak isteyen sürücülerin çoğu zaman uykusuz ve yorgunken yola çıktığını ifade eden Güner, şöyle konuştu:

''Türkiye'de kazaların bir başka önemli nedeni de yorgunluk. Yorgunluğun içine alkol giriyor, uzun süre araç kullanma, uykusuzluk giriyor. Uykusuzluk bayramlarda daha çok görülüyor, bir an evvel ulaşacağı yere gitmek için uykusunu almadan yola çıkan sürücülerimizin sayısı oldukça fazla. Uykusuzluk büyük felaketlere yol açabilir. Yolun kilometre olarak uzunluğu ne olursa olsun uykunuzu alın ve 2 saatte bir mola verin. Araçtan inerek fazla elektriği toprağa verip kan dolaşımını normal seviyesine çıkarmak gerekir.''

Sürücünün cep telefonuyla konuşmasının da kazayı artıran faktörler arasında olduğunu kaydeden Güner, ''Kazaya neden olan bir başka faktör de cep telefonu. Sürücünün telefon kullanmaması gerekiyor. Araç içi kit de kullansa kulaklık da kullansa bir kere zihin dağılıyor. Dünya genelindeki istatistiklere baktığımızda cep telefonuyla konuşmak kaza riskini yüzde 25 artırıyor. Mecbursanız aracınızı yol kenarına çekin ve öyle konuşun'' dedi.

Güner, gidilecek mesafenin uzunluğu veya kısalığına bakılmaksızın trafik kazalarında ölüm riskini azaltan emniyet kemerinin de mutlaka yolculuk sırasında takılması uyarısında bulundu.

-''Bayramlarda araç yoğunluğu ortalama 6 kat artıyor''-

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, Türkiye'de dini bayramlarda akraba ve yakınlarını görmek isteyen vatandaşların arife gününden itibaren özel araçları veya toplu ulaşım araçlarıyla yola çıktığını hatırlattı.

Şehirlerarası karayollarında seyreden araç sayısının bayram tatili öncesi ve dönüşünde hızla arttığına dikkati çeken Memiş, ''Bayramlaşmak için memleketlerine giden vatandaşlarımız sebebiyle yollarda araç yoğunluğu ortalama 6 kat artıyor'' dedi.

Türkiye'de 63 bin kilometre karayolu bulunduğunu belirten İhsan Memiş, trafik facialarının önlenmesi için havadan ve karadan sıkı denetimin yapılması gerektiğini söyledi.

Memiş, bayram öncesi alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı:

''Emniyet Genel Müdürlüğü denetim için daha çok ekip görevlendirmeli, yollarımız daha çok radarla denetlenmeli. Emniyet ve jandarmanın elinde bulunan hava denetim araçlarının yanı sıra diğer kuruluşların hava araçları ile 81 ildeki tüm bölünmüş ve çok şeritli yollarda denetim yapılmalı. Bu uygulamada 63 bin kilometre olan karayollarımızın havadan ve karadan denetiminde her il ve ilçe için yol koordinasyon merkezi kurularak tüm karayolları izlenmeli. Sürücülerin daha düzenli ve minimum kayıpla bayramlaşmaya gidip dönmeleri sağlanmalıdır.''

Karayollarında yoğunluk ve doluluk envanteri çıkarılmasını isteyen Memiş, elde edilecek bilgi ve istatistiklerin gelecek bayramlar için kullanılabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber