Milli Eğitim'den 'Van' terapisi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Kasım 2011 09:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Van'da 14 Kasım'da okulların açılmasıyla birlikte depremden etkilenen çocuklar ve ailelerine uzman yardımıyla psikolojik destek verilecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Van'da meydana gelen depremde yakınlarını kaybeden öğretmen ve öğrencileri rehberlik ve rehabilitasyon merkezlerine götürerek özel terapi verecek. 14 Kasım'da eğitim öğretimin başlamasıyla, olaydan etkilenen çocuklar uzmanlar tarafından tek tek tespit edilecek. Böylelikle çocukların ailelerine de ulaşılarak terapi verilecek. Türkiye Psikiyatri Derneği'nin de aralarında bulunduğu Afetlerde Psiko/Sosyal Hizmetler Birliği uzmanları, deprem sonrası Vanlılara psikolojik destek verecek. Ana hedef kitle okul ve öğretmenler olacak. Böylelikle çocuklar ve okullar aracılığıyla ailelere ulaşılacak. Okullardaki düzenin biran önce sağlanmasıyla insanların gündelik hayatlarına adaptasyonu daha kolay olacak. Öncelikle rehber öğretmenler eğitilecek. Diğer öğretmenlere de eğitim verilecek. Çocuklara oyunlarla iletişim kurulacak. Bireysel ve grup terapileri uygulanacak. Tedaviye ihtiyacı olan çocuklar ve aileleri tespit edilecek. Okuldan eve sevk zinciri sağlanacak.

"ANLATMA!"

Uzmanlarla görüştükten sonra bölgede öğretmen ve velilerle toplantı yapan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, "Okulların başlamasıyla birlikte kesinlikle öğrencilere deprem hatıralarını anlatılmasın. Bu ikinci bir psikolojik travma yaşatır" dedi. Okulların eğitime başlamasının ardından Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın Van'daki öğrenciler için telafi eğitim programını hazırlayacağını ifade eden Balıbey, "Özellikle lise son sınıflar ve 8. sınıfların buna çok ihtiyacı olacak. Çünkü bu öğrencilerimiz, Türkiye'nin farklı illerindeki öğrencilerle sınavlarda eşit şartlarda yarışacaklar. Özellikle üniversite sınavından soru çıkacak. 9 ana dal ile ilgili telafi eğitim programları uygulanacak" diye konuştu.

Resimdeki deprem

Erçiş'te yaşanan depremde 2 katlı evleri ağır hasar gören 11 yaşındaki depremzede Rümeysa Kalkan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a deprem korkusunu yaptığı resimle anlattı. Depremde ailesiyle birlikte yaşadıkları 2 katlı evin hasar gördüğünü, kardeşleriyle birlikte çok kortuklarını belirten Kalkan, "Kreşte yaptığım resimlerdeki evleri tek katlı yapmaya başladım. Öğretmenlerimizden çok katlı ve dayanıksız yapılan evlerde yaşayan insanların öldüğünü öğrendim. Depremde çok korktum. Kreşe gelen çocukların büyük bölümü yaptığı resimlerde tek katlı evleri çiziyor" dedi.

Çocukların bayramı

Kimse Yok Mu Derneği tarafından kurulan oyun çadırını ziyaret eden AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür ile bazı sanatçı ve işadamları çocuklara bayramlık kıyafet ve oyuncak dağıttı. Van Kız Meslek Lisesi bahçesinde kurulan oyun çadırına gelen 200 kişilik sanatçı ve işadamı grubunun ziyareti çocuklara bayram yaşattı. Milletvekili Şükür, Van'da meydana gelen depremin hüznünü tüm ülkenin yaşadığını belirterek, şöyle konuştu: "İnşallah bu bayram vesilesiyle Van halkı bundan sonra mutluluğu yaşar. Onlar mutlu olunca bizler de mutlu oluruz. Bu bayram günü burada olmaktan büyük keyif duyuyorum. Bundan sonra da sık sık geleceğim. Okulların açılacağı önümüzdeki pazartesi günü Milli Eğitim Bakanımız ile birlikte burada olacağım. Bu depremde çok öğretmen kaybımız da oldu. Onlara da rahmet diliyorum. Eğitim alanındaki yaraları da birlikte sarmaya çalışacağız." Bu arada dün akşam 18 dakika arayla 4,7 ve 4,3 büyüklüğündeki iki artçı sarsıntı vatandaşları korkuttu. Bir haftada Van merkezli 196 deprem meydana geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber