Eski YÖK Başkanı Özcan'ın 6 projesine süresi yetmedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Aralık 2011 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK eski Başkanı Özcan'dan kalan tamamlanmamış projeler merak konusu oldu: Projeler arasında eğitim fakültelerinde kontenjan düşürülmesi ve rektör seçimi düzenlemesi de var

Ömür EMLİK / ANKARA

YÖK'ün yeni başkanı İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'ya görevini devreden Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, görev başında olduğu sürede tartışmalı birçok karara ve birçok önemli projeye imza attı. Onun döneminde üniversite sayısı 165'e çıktı, yükseköğretimin Bologna sürecine uygun şekilde yeniden yapılandırılmasından kılık kıyafet uygulamasına kadar birçok alanda yaptığı değişiklikler yükseköğretimin çehresini değiştirdi. Özcan'ın hayata geçirmeyi planladığı bazı projeler ise yarım kaldı. İşte o projelerden bazıları...

- BÖLÜMLER KAYDIRILACAKTI: Yeni kurulan bazı üniversitelerin fakülte ve yüksekokullarında boş kalan kontenjanların incelenip öğrenci çekmeyen bölümlerin kaydırılarak merkezi üniversitelerde toplanması değerlendiriliyordu.

- SINAVSIZ GEÇİŞ MASADA KALDI: Özcan'ın bu bölümlerle ilgili alternatif planı ise bazı üniversitelerin öğrenci çekmeyen bölümlerine sınavsız öğrenci alımıydı.

- GI BILL YOLDA KALDI: Özcan'ın bir başka projesi ise ABD'de GI Bill olarak bilinen TSK'nın vakıf üniversitelerinde öğrenci okutma modeliydi. TSK ihtiyacı bulunan alanlarda vakıf üniversitelerinde burslu öğrenci okutacak, öğrenciler mezuniyet sonrası TSK'da çalışacaktı.

REKTÖR SEÇİMİ DEĞİŞEMEDİ

Ünİversİtelerde yapılan rektör seçimlerinin öğretim üyelerini kutuplaşmaya ittiği gerekçesiyle farklılaştırılması da planlardan bir tanesiydi. Buna göre illerde rektör seçimi için STK'ların, meslek odalarının da görüşlerini belirteceği komiteler oluşturulacak, rektörler bu sistemle seçilecekti. Bu sistemin uygulanması için anayasa değişikliği sonrasında YÖK yasasının da yenilenmesi sürecinde ilgili düzenleme yasa metnine eklenecekti.

- EĞİTİM FAKÜLTELERİ: Özcan'ın döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'yla yapılan görüşmeler sonucu eğitim fakülteleri de mercek altına alınmıştı. İhtiyaç duyulan alanlarda öğretmen yetiştirilmesi için bazı alanlarda kontenjanlar azaltılacak, ihtiyaç duyulan okul öncesi, sınıf öğretmenliği gibi bazı alanlarda ise kontenjanlar yükseltilecekti.

YENİ YASAYI BEKLEYEN ÖZEL ÜNİVERSİTE

YÖK'ün kanunu da yapılacak anayasa değişikliği sonrasında yenilenecek. Şu anki anayasa'ya göre üniversiteler devlet ve vakıf olmak üzere iki şekilde tarif ediliyor. Vakıf üniversitelerinin yanında kar amaçlı özel üniversitelerin kurulması planlanıyor. Özcan'ın 'Yarım kalan tek işim' dediği ise üniversitelerde kalite güvencesi ve akademik gelişimin bağımsız bir akreditasyon kurumunca değerlendirilmesi projeleri Çetinsaya dönemine kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber