Akademisyenlere 'kanser makinesi' davası

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Aralık 2011 07:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

AÜ Tıp Fakültesi'ndeki 10 öğretim üyesi hakkında kanser tedavisinde kullanılan 1.5 milyon dolarlık cihazı, yok yere hurdaya çıkararak kamu kaynağını israf ettikleri gerekçesiyle yargılama kararı verildi

Danıştay, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli 10 öğretim üyesi hakkında kanser tedavisinde kullanılan bir cihazı, onarılarak kullanımı mümkünken hurdaya çıkardıkları gerekçesiyle yargılama izni verdi. Öğretim üyelerine yargı yolu açan süreç, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda kanser hastalarına ışın tedavisinde kullanılan 1.5 milyon dolarlık yüksek enerjili lineer hızlandırıcılı cihazın 2006'da arızalanması ile başladı.

REKTÖRLÜK: GEREK YOK

Fakülte yönetimi daha uzun yıllar kullanımı mümkün olan cihazın onarılıp hizmete sokulması yerine yenisi için ihale yaptı ve 1.5 milyon dolara yeni bir cihaz alındı. Eski cihaz için hurda kararı verildi ve cihaz parçalara ayrıldı. Karara, öğretim üyeleri Serpil Güner, Şaban Çakır Gökçe, Tümer Çorapçıoğlu, Mehmet Oral, Gökhan İlk, Sibel Özkan, Cumhur Çökmüş, Naile Kıraker ve Figen Kılıç imza attı. İhale komisyonunda görevli Prof. Dr. Cengiz Kurtman ise yeni cihazın alımına karşı çıktı. Kurtman, rektörlüğe verdiği dilekçede hem çalışabilecek durumdaki cihazın hurdaya ayrıldığını, hem de yeni cihaz ve sistem için açılan ihalede şartnameye uyulmadığını ve usulsüzlük yapıldığını bildirdi. Dilekçe üzerine Ankara Üniversitesi Rektörlüğü konu ile ilgili soruşturma başlattı. Rektörlükçe oluşturulan kurul, men-i muhakeme kararı verdi ve yargılama iznine gerek görmedi. Prof. Dr. Kurtman işin peşini bırakmadı ve Danıştay 1. Daire nezdinde bu karara itirazda bulundu. Dosyayı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, Genel Sekreter Serpil Güner, öğretim üyesi ve muayene kabul komisyonu başkanı Şaban Çakır Gökçe, Tıp Fakültesi eski dekanı Tümer Çorapçıoğlu, Mehmet Oral, Gökhan İlk, Sibel Özkan, Cumhur Çökmüş, Naile Kıraker ile ihale komisyonu üyesi Figen Kılıç'ın atılı suçu işledikleri, haklarında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli delil bulunduğu kanaatiyle Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün men-i muhakeme kararının bozulmasına karar verdi. Bu isimlerin yanı sıra yeni cihaz alımına muhalefet eden ihale komisyonu üyesi Cengiz Kurtman'ın da yargılanması istendi. Olayı ihbar eden kişi olan Kurtman'ın, hakkında beraat kararı verilmesini beklediği öğrenildi. Danıştay 1. Dairesi oy birliği ile aldığı kararında şüphelilerin, görevi kötüye kullanma suçundan yargılanmalarını istedi. Dava, Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Danıştay, Ankara Tıp Fakültesi Dekanı İlker Ökten hakkında da soruşturulan isimler arasında bulunmadığı için yeni soruşturma yapılmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber