Milli Eğitim Komisyonu'nda darbelere sert tepki

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2005 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU YASASI'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDAKİ TASARININ GÖRÜŞMELERİ YİNE ERTELENDİ

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, 59. AK Parti hükümeti tarafından 2. defa gönderilen "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yasası'nda Değişiklik Yapılması" hakkındaki tasarının görüşmeleri yine ertelendi. CHP'liler, 12 Eylül döneminde Kenan Evren ve arkadaşlarını, "Atatürk'ün vasiyetini çiğnemekle" suçladı.

CHP'li Berhan Şimşek, "O günkü darbeci generaller yargılanmalıdır. Türkiye 12 Eylül ve 12 Mart ile hesaplaşmalıdır" derken, AK Parti'li Avni Doğan, "28 Şubat'la da" dedi. CHP ve AK Parti'lilerin tasarının uzlaşmayla yasallaştırılması gerektiği görüşleri üzerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hükümet olarak tasarı konusunda kısa bir değerlendirme süresi istediklerini bildirdi. Bunun üzerine görüşmeler ertelendi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu bugün Tayyar Altıkulaç başkanlığında toplandı. Toplantıda hükümetin TBMM'ye 2. defa gönderdiği "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yasası'nda Değişiklik Yapılması" hakkındaki tasarı ele alındı. Tasarı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu'nun yeniden yapılandırılmasını, kurumla ilgili cumhurbaşkanının atama yetkisinin kısıtlarken, başbakanın atama yetkisinin artırılmasını ve görevlerinin yeniden düzenlenmesini öngörüyor.

Komisyon görüşmelerinde tasarının geneli üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun, 1931 yılında Atatürk tarafından özel hukuk tüzel kişisi olarak kurulduğunu ifade etti. Atatürk'ün bu kurumlarla ilgili olarak Dolmabahçe Sarayı'na çağırttığı notere bir vasiyetname yazdırdığını anımsatan Şimşek, "Bu vasiyetname üzerinde bir başka belge ve söz olamaz" dedi. 1980 ihtilalinden sonra "darbeci generallerin", Atatürk adına, Atatürk'e uymayan bir davranışla dernek statüsünde çalışan bu kurumları kapatarak, kamu tüzel kişiliği haline getirdiklerini söyleyen Şimşek, "Kenan Evren ve arkadaşları halkın değil, kendi seçtikleri Danışma Meclisi ile Anayasa'nın 134. maddesini çıkarıp, Atatürk'ün vasiyetnamesini çiğnemişlerdir" dedi. Türkiye'nin 12 Eylül rejiminin yasalarından kurtarılması gerektiğini söyleyen Şimşek, "Anayasa'nın geçici 15. maddesi kaldırılmalıdır ve o günkü darbeci generaller yargılanmalıdır. Türkiye 12 Eylül ve 12 Mart ile hesaplaşmalıdır" dedi. Bu sırada AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, "28 Mart'la da" diye ekledi.

"SİZDEN ÖNCE YAPILAN BİR GÜNAHA SUÇ ORTAĞI OLACAK MISINIZ?"

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı ise, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun Atatürk'ün vasiyetindeki durumuna getirilmesi gerektiğini belirterek, hükümetin tasarıyı geri çekmesini istedi. Gazalcı, 12 Eylül darbesi sırasında kurumla ilgili hukuka, kamu yararına ve insan haklarına aykırı bir düzenleme yapıldığını öne sürerek, "Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazdığı bir vasiyetname var. AKP, 12 Eylül yaralarını saracağına söz verdi. Sizden önce yapılan bir günaha suç ortağı olacak mısınız, olmayacak mısınız?" dedi. Gazalcı, getirilen yasa tasarısıyla cumhurbaşkanının kurumla ilgili yetkisinin sınırlandırıldığını, seçim mekanizmasının ortadan kaldırıldığını, başkan adaylarının sayısının 4'ten 2'ye indirildiğini ve TÜBİTAK gibi Başbakanlığa bağlı bir kuruluş haline getirildiğini vurguladı. Gazalcı, "Vasiyet parmakla kaldırılmaz. Kişisel parti duygularından biraz uzaklaşın" şeklinde konuştu.

Gazalcı, daha önce CHP olarak TÜBİTAK ve YÖK ile ilgili düzenlemelere tepki gösterdiklerini; ancak bu tasarının onlardan çok daha fazla önemli olduğunu vurgulayarak, hükümeti temsilen komisyonda bulunan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e, "Kötü işleri bakanımıza yaptırıyorlar. Siz bu işe girmeyin" şeklinde konuştu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin ise, "Biz hiç kötü iş yapmadık" derken, daha önceki hükümetlerin gündeme getirmedikleri sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt ise, tasarıyla kurumun özerkliğine son verildiğini kaydederek, AK Parti'lilere, "Bir de diyorsunuz ki Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlıyız. Böyle bağlılık olmaz" diye konuştu.

Daha sonra söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan da, Türk Dil Kurumu'nun önemli bir kurum olduğunu; ancak geçmişinin de yargılanması gerektiğini belirterek, geçmişte bu kurumun gömlek, pantolon üretir gibi kelime üretmeye çalıştığını ve Anadolu Türkçe'sini, Özbek Türkçe'sinden uzaklaştırdığını söyledi. "Hadiseye politik değil, çok geniş bakmamız gerekir. Atatürk gibi bakmamız gerekiyor" diye konuşan Doğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun yeniden yapılandırılması gerektiğini; ancak bunun CHP'lilerle uzlaşma içinde yapılması gerektiği görüşünü savundu.

Bakan Şahin, tasarının Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda hazırlandığını dile getirerek, tasarının maddelerine geçildikten sonra görüşmelere bir süre ara verip hükümete yeniden değerlendirme fırsatı tanınmasını istedi. CHP'liler maddelere geçilmeden görüşmelerin ertelenmesini talep etti. Şahin de, "Kaldığı yerden devam etme koşulunu saklı tutarak. Kısa bir değerlendirme süresi istiyoruz" dedi. Şahin'in bu önerisi üzerine CHP'liler tasarının alt komisyona gönderilmesi önergelerini geri çekti. Tasarı üzerindeki görüşmeler ertelendi. Bakan Şahin, gazetecilerin soruları üzerine, yapılan bu ertelemenin tasarının geri çekildiği anlamına gelmediğini ifade etti.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber