Okula müze kurdular/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Ocak 2012 18:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Kasaba Köyü'ndeki Şehit Yusuf Polat Yatılı İlköğretim Bölge Okulu öğretmen ve öğrencilerinin girişimiyle okula müze kuruldu.

Çevredeki 25 köyden öğrencilerin eğitim için geldiği okulda 680 öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilerin 237'si yatılı okurken, 311'i hergün köylerden geliyor. 132 öğrenci ise Kasaba Köyü'nden okula geliyor. Okul gerek iç yapısı gerekse dış yapısıyla bir müzeyi andırıyor. Okulun girişinde doğal taşlarla yapılan süs havusunda yüzlerce süs balığı yaşıyor. Okulun duvarlarında ise Türk fokloründen örnekler resmedilmiş.

Okul Müdür Yardımcısı Cemil Saraçoğlu'nun başkanlığında yürütülen çalışma kapsamında öğretmen ve öğrenciler, evlerindeki eski eserler hakkında bilgi topladı. Öğrencilerin verdiği bilgiler üzerine 25 köyü tek tek dolaşan öğretmenler 350 parça eski eşyayı topalayarak okula getirdi. Eski yöresel kıyafetler, ağaçtan yayıklar, ibrikler, lambalar, fenerler, ağaçtan ve topraktan testiler, el sireni, döven, kilim, keçe, bakır kaplar, semer, karasaban gibi pek çok eşyanın önce envanteri çıkarıldı. Daha sonra eşyaların bakımı yapılarak okulda ayrılan bölümde sergilendi.

Bununla yetinmeyen öğrenciler okulun içine süs balıklarının yaşadığı bir akvaryum yaptı. Öğrenciler okulun yeni halinden son derece memnun. Okulun öğrencilerinden Şefika Çatalkaya, "Burada dedemin, babamın yaşamış olduğu bir kültürü görüyorum. Bu kültür şu an yok. Ama ben bu okulda olduğum için, bu kültürün burada yaşaması için gayret sarfedeceğim" dedi. Müdür Yardımcısı Cemil Saraçoğlu ise "Okulumuzda kurduğumuz bu müzemizde geçmişin kültürünü, geleceğe taşımak istiyoruz. Bütün köylerden topladığımız bu eşyaları korumak istiyoruz. Geleceğe taşımak istiyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber