Kılıçdaroğlu damgasını vurdu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Şubat 2012 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'de Sav ve Baykal'a yakın delegelerin imzalarıyla toplanan ikinci kurultaya da Kılıçdaroğlu ağırlığını koydu. Önceki gün 'Onlar misafir, biz ev sahibiyiz' diyen Önder Sav da eski Genel Başkan Baykal da salona gelmedi. Bu kez bin 31 delegenin katıldığı kurultayda muhaliflerin talepleri oy çokluğuyla reddedildi

A. Rezzak ORAL, Dilek GEDİK / ANKARA

CHP'nin çift kurultay süreci Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun net zaferiyle sonuçlandı. Kılıçdaroğlu'nun yeni hedefi haziran ayında yapılacak seçimli olağan kurultayda liderliğini pekiştirmek olacak.

İlk günkü kurultayda tüzük değişiklik taslağı oybirliğiyle geçerken, dün muhalif 362 delegenin çağrısıyla Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılan 17. Olağanüstü Kurultay'a da Genel Merkez ağırlığını koydu. Muhaliflerin 9 maddelik talepleri tek tek oylanarak 'oy çokluğuyla' reddedildi. İlk kurultaya gelmeyen eski lider Deniz Baykal ve ekibinin yanı sıra imza girişiminin öncüsü eski Genel Sekreter Önder Sav dün de salonda yoktu.

Önceki günkü kurultayda Divan Başkanı seçilen Adnan Keskin dünkü kurultayda da aynı görevi üstlendi. Kılıçdaroğlu konuşmasında kurultaylarda kavga dönemini kapattıklarını ifade ederek, 'Artık o CHP yok' dedi. Muhalifler adına söz alan Mersin Milletvekili İsa Gök ise 'CHP sağa kayıyor' uyarısı yaptı.

HAZİRANA HAZIRLIK

CHP'de yeni dönem resmen başlarken mart ayı Kılıçdaroğlu'nun liderliğini güçlendirdiği ay olacak. Mahalle delegelerini belirleyen örgütte, Genel Merkez'in sağladığı güç dikkat çekiyor. Kılıçdaroğlu'nun il ve ilçe kongrelerinden güçlenerek çıkması ve büyük kurultaya güçlü bir şekilde girmesi bekleniyor.

SAV'A DARBE

Mahalle delege seçimlerini tamamlayan CHP'de delegelerinin neredeyse tamamı Genel Merkez'in gösterdiği adayların kazanmasıyla sonuçlandı. Edinilen bilgiye göre Önder Sav ilk darbeyi kendi oturduğu mahallede aldı. Genel Merkez'in desteklediği mahalle delege listesi kazanırken Sav ekibine gönderilen 'siz de liste sunun' önerisi karşılık bulmadı.

CHP'de yeni yol haritası

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasında CHP'nin kendisine yeni bir yol haritası çizdiğini belirtti. 'Yolumuz açık olsun' diyen CHP lideri özetle şu mesajları verdi:

CHP'DE KAVGA BEKLİYORLARDI: Birileri şunu bekliyordu; CHP'de kurultay olacak kavgalar, sandalyeler uçuşacak. Şimdi geldik bir yere. Barışı, özgürlüğü, demokrasiyi savunan CHP yeni bir yol haritası çiziyor. Halka doğru giden, halktan yana bir yol haritası çiziyor. Ülkenin, insanının sorunlarına kilitlenen bir yol haritası çiziyor. Demokrasi, özgürlük bağlamında bir yol haritası çiziyor. Çünkü ayaklarımızın altından demokrasi, özgürlükler kaçıyor. AKP oluşturduğu yandaş medyasıyla 24 saat Türkiye'de demokrasi varmış gibi gösteriliyor, toplum ikna ediliyor.

UMUTSUZLUK YOK: Umutsuzluk bizim kitabımızda yok. Halkın umudu CHP olmak zorundadır. Böyle çıkacağız halkın karşısına. Demokrasisini geliştirmiş, tüzüğünü değiştirmiş, halktan yana politika üreten bir partidir CHP. Kim olursa, ne olursa olsun, inancı, rengi ne olursa olsun herkesin mutlaka ama mutlaka çatısı altında yer bulacağı tek parti var; o da CHP. CHP'li olmak 'halka adanmışlık' demektir. Siyaset bana ne verecek değil, ben topluma ne vereceğim. Ortak ses, ortak güç oluşturacağız, aklımızı kullanacağız. Değişik görüşlere saygıyla bakacağız. İnsanlarımızı yabancılaştırmadan, ötekileştirmeden herkesi kucaklayacağız.

BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIM: 1789 Fransız Devrimi'nden tutun, ağır bedelleri hep özgürlük ve demokrasi isteyenler ödemişlerdir. Demokrasi ve özgürlük için her türlü bedeli önce Genel Başkan olarak ben ödemeye hazırım, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Onların özel yetkili mahkemeleri, onların savcıları, onların kaymakamları, valileri bizi yıldıramaz. Bizim inancımızda kin yoktur. Kini ve nefreti söyleyenlerin, bu ülkede başbakanlık yapması en büyük şansızlıktır.

GEÇMİŞ TÜZÜKLERİ BEN YAPMADIM: Hiç kimsenin endişesi olmasın CHP halkın partisi olacaktır. Geçmiş tüzüğü ben yapmadım, geçmiş tüzüğün altında benim imzam yok, ama biz geçmişe değil, geçmişten ders alarak geleceğe bakacağız. Hedefimiz CHP'nin iktidar olması için çalışmak. Herkese görev düşüyor. Çocuklarımız için gençlerimiz için, çağdaş bir Türkiye için çalışacağız. Yolumuz açık olsun.

İki kurultay iki farklı tarz

l Muhaliflerin talebi üzerine toplanan 17. Olağanüstü Kurultayı, bir önceki güne göre oldukça sönük geçti. Arena'ya göre daha küçük olan Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılan ikinci kurultaya sadece delegeler alındı. Ancak imzacı muhalif delegelerin büyük bölümünün katılmadığı kurultayda, bir önceki gün olduğu gibi 'şenlik havası' yoktu.

l Önceki günkü kurultayda spor giyinen, kravat takmayan ve eşiyle gelmeyi tercih eden Kılıçdaroğlu dünkü kurultaya eşsiz ama kravatlı katıldı.

l Önceki gün hırpalanarak salon dışına çıkarılan İsa Gök, bu sefer salona etten bir duvarla girdi.

l Divan Başkanı Keskin, muhalifler adına kürsüye çıkıp konuşma yapan İsa Gök'ü yuhalayanlara sert çıktı. Keskin, partililere 'CHP'nin kurultaylarında yuh çekilmez. O arkadaşımız da CHP'lidir. Onun haklarını korumak da görevimiz' dedi

l Mustafa Kemal Atatürk'ten sadece 'Mustafa Kemal' diye bahsedilmesini 'saygısızlık' olarak değerlendiren Gök, Kılıçdaroğlu'nun bu konuda dikkatli olmasını istedi. Kılıçdaroğlu, bu sözleri alkışladı.

l Dünkü kurultay, CHP tarihinin en kısa kurultaylarından biri oldu. Kurultay, tüm konuşmalar ve oylamaların ardından 2 saatte tamamlandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber