Türk Akreditasyon Kurumunda sınavsız atamalar yapılmış

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2005 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun, Türk Akreditasyon Kurumu'nun (TÜRKAK) 2002, 2003, 2004 Yılları Eylem ve İşlemlerinin Araştırılıp Denetlenmesine İlişkin Rapor'u açıklandı. Raporda kuruma ait 'usulsüzlük' ibareleri ve 'siyasi atamalar' gibi ifadeler dikkat çekti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TÜRKAK hakkında hazırlanan raporda, TÜRKAK Genel Kurulu'nda kamu sektörü temsilcilerinin çoğunlukta olmasının çeşitli uluslararası kuruluşlarca eleştiri konusu yapıldığına dikkat çekilerek, bu durumun TÜRKAK'ın EA MLA'ya (Avrupa Akreditasyon Birliği - Karşılıklı Tanıma Anlaşması) katılımını engelleyen önemli etmenlerden birisi olarak gösterildiği ifade edildi. Ayrıca, bakanlık temsilcilerinin genellikle gönüllü piyasadaki akreditasyon ve uygunluk değerlendirme sistemleri konusunda gerekli bilgilere sahip olmadıkları ifade edilerek, "Bakanlık temsilcileri siyasi olarak atanmaktadırlar" denildi.

Yasada, akreditasyon konusunda yetkili tek kuruluşun TÜRKAK olmasının öngörüldüğü ancak, yabancı belgelendirme kuruluşlarının faaliyetlerinin, TÜRKAK'ın çalışmalarının istenen düzeylere gelmesini engellediğinin de belirtildiği raporda, TÜRKAK'ın yapmış olduğu akreditasyon sayısının yıllar itibarıyla artmasına rağmen yeterli olmadığı vurgulandı. Raporda "Kurum, akreditasyondan çok belge onaylama kuruluşu durumuna gelmiştir" denildi.

Raporda kurumun tüm gelir ve giderleri ayrıntılı olarak incelendiğinde, akreditasyon gelirlerinin fazla olmadığı, bu gelirler artırılmadığı sürece gelirlerin giderleri karşılayamayacağı ve bütçenin açık vereceği de kaydedildi. Ayrıca, TÜRKAK'ın karar organlarının oluşumu ve çalışmalarıyla ilgili kuralların yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtilerek, 'Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonunu Gerçekleştiren Kuruluşlar İçin Genel Şartlar' standardında yer alan koşulların yerine getirilerek TÜRKAK'ın EA MLA'ya alınmasını sağlayacak çalışmalara yoğun bir şekilde devam edilmesi gerektiği ve Avrupa Komisyonu'nun MEDA programı içinde TÜRKAK'ın MLA'ya hazırlanmasına ilişkin proje gereklerinin yerine getirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiği de vurgulandı.

"YÖNETMELİĞE AYKIRI OLARAK SINAVSIZ PERSONEL ALIMI YAPILMIŞ"

Raporun sonuç bölümünde ise, Yönetim Kurulunca, yorum yoluyla yönetmeliklere aykırı kararlar alınması uygulamasına son verilmesi gerektiği ifade edildi. Raporda bununla ilgili bir de örnek verilerek, Kamu Personeli Dil Sınavında (KPDS) yeterli puanı almayan bir adayın yönetmeliğin değişik biçimde yorumlanarak atamasının gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

Ayrıca, personel alımı koşullarında Yönetmeliğe uygun olmayan değişiklikler yapılarak sınavsız personel alındığı belirtildi. Harcırah giderlerinin, akredite edilen kuruluşlarca karşılanması uygulamasından vazgeçilmesi gerektiği kaydedilen raporda, akreditasyon veya denetimde görev alarak rapor düzenleyen denetçilerle, bu raporları inceleyenlerin aynı kişiler olmamasına dikkat edilmesi de istendi. Ayrıca, Kurum bütçesinin hazırlanması ve uygulanmasında Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğine uyulması, tüm hesap ve işlemlerin, izleme, kıyaslama ve irdelemeyi sağlayacak biçimde tutulması gerektiği belirtildi.

Akredite edilen kuruluşlardan alınan yüzde 1'lik payların 'sağlıklı olarak' hesaplanması istenilen raporda, Kurumun temsil-ağırlama giderlerindeki, bütçe yasaları ve başbakanlık genelgelerine aykırı uygulamalarının durdurulması da istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber