Terör kurbanı siviller de şehit sayılacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mart 2012 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, terör saldırılarında ölen sivillerin şehit kapsamına alınmasını ve ailelerine şehitlikten kaynaklanan imkanların sunulmasını öngören yasa tasarısı hazırladı. Tasarıda şunlar var:

- Görevini yaparken terör saldırısı nedeniyle yaşamını yitiren ya da teröristler tarafından kaçırılıp öldürülen öğretmenler ile diğer kamu görevlilerinin yakınları yasadan yararlanacak.

- Şehit yakınlarına yönelik istihdam hakkı ikiye çıkarılacak.

- Trafik güvenliğini sağlarken yaşamını yitiren polisler, şehit sayılacak.

- Teröristin veya cephanenin yerini gösteren siviller, operasyon öncesinde yer gösterirken pusuya düşürülüp öldürülürse veya terörist saldırısı ile sakat kalırsa bu yasadan yararlanacak.

- Sadece çatışma anında değil, trafik kazası ve eğitim çalışmaları sırasında da yaşamını yitiren polis ve askerler de şehit sayılacak.

- Polis okulunda öğrenci iken terör saldırısı sonucu yaşamını yitiren veya sakat kalanlar düzenlemeden yararlanacak.

- Bu kişiler için muhtaçlık belgesi aranmayacak.

70 bin TL'ye yükselecek

Terör olaylarında ölen asker ve polislere ilgili yasa kapsamında en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı'nın brüt maaşının 100 katı tutarında nakit tazminat ödemesi yapılıyor. Bugünün rakamlarıyla bu meblağ yaklaşık 70 bin TL'yi buluyor. Terör olaylarında ölen sivillerin şehit kapsamında alınması halinde alacakları tazminat 22 bin TL'den yaklaşık 70 bin TL'ye yükselmiş olacak.

Ancak asker veya polis olanlar bağlı bulundukları sandıklar, vakıflar ve kuvvet komutanlıklarının kendilerine sağladıkları ek tazminatlar nedeniyle bu rakamın çok üzerinde tazminat alıyor.

Güzel de yararlanacak

Düzenlemeye göre, Kumrular'da yaşamını yitiren Orhan Güzel, Bingöl'deki bir mağazada canlı bombanın üzerine atlayarak çocuklarını ve çevredeki sivilleri kurtaran Hatice Belgin, ?şehit? kabul edilecek. Tazminatlar, şehitlere verilenlere göre ayarlanarak ve yakınlarına aylık bağlanacak. Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun ve ilgili yönetmeliğe göre, terör olaylarında ölen sivillere ödenecek tazminat 7 bin gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpılarak hesaplanıyor. Ölenlerin mirasçılarına bu rakamın 50 katı yani bugünün rakamlarıyla 22 bin TL civarında tazminat ödeniyor. Uludere saldırısında ölen 34 vatandaştan her birine 22 bin TL terör tazminatını az bulan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Örtülü Ödeneği'nden 100'er bin TL daha ödeme yapılması talimatı vermişti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Terör Alt Komisyonu'na gelen baba Mustafa Güzel, tepki göstererek,?22 bin 610 lira tazminat ödendi. Sigorta, aracını vurursan, 32 bin TL kasko ödüyor. Bir araç kadar değerimiz yok? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber