Engellilerden 'rahat ulaşım' talebi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2012 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Engelliler, Özürlüler Yasası ile kamu kurum ve kuruluşlarına, engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmaları için tanınan 7 yıllık sürenin temmuz ayı itibariyle bitecek olmasına dikkat çekmek amacıyla yürüyüş yaptı.Başkentin merkezi Kızılay'da Mithatpaşa Postanesi önünde buluşan Aktif Görme Engelliler Derneği üyesi grup, Ankara Adliyesi'ne önündeki üst geçide oradan da Sakarya Caddesi'ne kadar yürüdü.

Grup Adliye önündeki üst geçide geldiğinde, tekerlekli sandalyedeki bir kadını, yürüyen merdiven ya da asansör olmaması nedeniyle üst geçitten birkaç kişinin yardımıyla taşıdı.

Ankara'daki birçok üst geçitte Adliye önündeki gibi yürüyen merdiven ya da asansör bulunmadığına işaret eden gruptakiler, alt ve üst geçitlerin hızla engellilerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde düzenlenmesini istedi.

Aktif Görme Engelliler Derneği Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Kanunu'nun kamu kurumları ve belediyelere engelliler için gerekli düzenlemeleri yapmaları amacıyla 7 yıllık süre tanıdığını, bu sürenin ise önümüzdeki temmuz ayında son bulacağını belirtti.

''Bu süre zarfında kaldırımlardan alt ve üst geçitlere, toplu taşıma araçlarından kavşaklara varıncaya kadar bizlerin yaşamını kolaylaştıracak, ulaşılabilirlikle ilgili düzenlemelerin yapılmasında belediyeler gerekli hassasiyeti göstermedi'' diyen Hasanoğlu, çalışmaların temmuz ayı itibariyle tamamlanmasının da mümkün olmadığını söyledi.

-''Engellilerin bir yerden bir yere erişimi neredeyse imkansız''-

Engellilerin kaldırımda yürürken bile zorluk çektiğine işaret eden Hasanoğlu şöyle konuştu:

''Mantarlar, kazıklar, direkler, levhalar, gelişi güzel dikilmiş ağaçlar, gelişi güzel park edilmiş araçlar, satıcılar ve mağazalar kaldırımları işgal etmiş. Engellilerin ulaşımını bir yerden bir yere erişimini neredeyse imkansız hale getirmiş. Metro istasyonlarında, alt ve üst geçitlerde, semt pazarlarında, parklarda, alışveriş merkezlerinde ve birçok alanda engelliler sorun üzerine sorun yaşamaktadır. Engelliler olarak yetkililerden hayatımızı kolaylaştırıcı önlemleri, standartlara uygun şekilde ivedilikle alınmasını talep ediyoruz.''

2005 yılında çıkan Özürlüler Kanunu kamu kurumları ve belediyelere özürlüler için gerekli düzenlemeleri yapmaları konusunda 7 yıllık bir süre tanımıştı. Bu süre, temmuz ayı itibariyle son buluyor. Engelliler bu sürenin sonunda kendilerinin erişebilirliğini kolaylaştırıcı düzenlemeleri yapmayan kamu kurum ve kuruluşlarını mahkemeye verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber