Hükümette 'yeni üniversite' sancısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2005 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLLERİ KAPSAM DIŞINDA KALAN MİLLETVEKİLLERİ, BAŞBAKAN ERDOĞAN'I VE YÖK'Ü MEKTUP YAĞMURUNA TUTTU

Hükümetin "15 ile 15 Yeni Üniversite Açma" projesi AK Parti'yi karıştırdı. İlleri proje kapsamına alınmayan milletvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e mektup yazarak isyan etti. YÖK ile hükümeti karşı karşıya getiren projeye tepki gösteren milletvekilleri, yazdıkları duygusal mektuplarla YÖK'ü ve Başbakanı ikna etmeye çalışıyor. Memleketi kapsam dışında kalan Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de, çareyi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'e mektup yazmakta buldu. Akgün, dil birliğini yüzyıllar öncesinden vurgulayan Karamanoğlu Mehmet Bey'in torunları olan Karamanlılar'ın, illerinde bir üniversite kurulmasını hayal ettiklerini belirterek, "Bunu en çok hak eden illerin başında biz geliyoruz" dedi. Akgün aynı yöndeki talebini Başbakan Erdoğan'a da aktardı.
Hükümetin "15 ile 15 Üniversite Projesi" kapsamına Çorum, Amasya, Kırşehir, Kastamonu, Giresun, Ordu, Düzce, Aksaray, Nevşehir, Adıyaman, Sinop, Karaman, Tekirdağ, Uşak, Rize, Burdur, Erzincan ve Yozgat illerini alması, kapsam dışında kalan illerin milletvekillerini isyan ettirdi. Başbakan Erdoğan'a her platformda taleplerini dile getiren milletvekilleri, YÖK'ü de mektup yağmuruna tuttu. İli kapsam dışında bırakılan AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de, projenin kapsamının genişletilmesi için harekete geçti. YÖK Başkanı Teziç ve YÖK Yönetim Kurulu üyelerine bir mektup gönderen Akgün, Karaman ilinin de proje kapsamına alınmasını istedi.

Karamanlılar'ın yüzyıllar öncesinden dil birliğini vurgulayan Karamanoğlu Mehmet Bey'in torunları olduğunu hatırlatan Akgün, "13 Mayıs 1277 tarihinde yayınladığı ünlü dil fermanıyla 'Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka bir dil kullanmayacak' diyerek dil birliğinin önemini yüzyıllar öncesinden vurgulayan Karamanoğlu Mehmet Bey'in torunları olan biz Karamanlılar, Türk dilini ulusal kültürümüzün bir parçası haline getirmek ve dilimizi çağdaş uygarlığın değerlerini karşılayacak hale getirmek amacıyla yıllar önce başlatılan girişimlere gerekli desteği gönülden vermekteyiz" dedi. Dilin insanların birbirlerini anlamalarına ve tanımalarına imkan vermesinin yanı sıra kitleleri birleştirme ve kaynaştırma öğesi olduğuna işaret eden Akgün, "Bugün bizler, geçmişimizle buluşabiliyor, tarihimizi, kültürümüzü sonsuza değin yaşatma kararlılığımızdan söz edebiliyorsak, bunda, Türkçe'yi sahiplenerek geliştiren düşün, yazın ve devlet adamlarımızın payı büyüktür" ifadesini kullandı.

Karaman'da her yıl yapılan ve uluslararası nitelik kazanan etkinliklerde Türkçe ile ilgili bilimsel toplantılar yapıldığını, Türk dünyasından temsilcilerin, bilim adamlarının ve Türkologlar'ın katıldığı etkinliklerde değişik Türk topluluklarının kültürlerinin tanıtıldığını belirten Akgün, siyasette, medyada, bilim dünyasında Türkçe'yi doğru ve güzel kullanan kişilere ödüller verildiğini anımsattı. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "Türk dilinin, eğitimin her kademesinde, özellikleri bozulmadan ve aşırıcılığa kaçılmadan öğretilmesine önem verilir, çağdaş eğitim ve bilim dili halinde zenginleştirilmesine çalışılır ve bu maksatla Milli Eğitim Bakanlığı'nca gereken tedbirler alınır" hükmünü taşıdığını kaydeden AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, talebini şöyle dile getirdi:

"Türkçe'nin Yeniden Devlet Dili Oluşunun ve Türk Dil Bayramı Törenlerinin her yıl büyük bir coşku ve heyecanla kutlandığı Karaman ilimizde Edebiyat Fakültesinin ve Dil Enstitüsü'nün de bulunduğu bir üniversitenin olmaması bizleri üzmektedir. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'nün Edebiyat Fakültesi'nin açılması kararının YÖK'te beklediği bir dönemde, değerli ve saygın kurul üyelerimizin Karamanımızın dil konusundaki misyonuna uygun olarak istediği fakülte ve enstitü kurulması ile hükümetimizin 15 ile 15 üniversite projesi kapsamında Karamanlıların yıllardır hayalini kurduğu Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nin gerçekleşebilmesi hususunda gerekli desteği vereceğini ümit ediyorum."

Karaman ilinin üniversiteyi hak ettiğini vurgulayan Akgün, tüm hemşehrilerini de YÖK'e mektup yazmaya davet etti. Önümüzdeki günlerde Karaman'dan gelecek bir heyetle hem Başbakan Erdoğan ile hem de Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile görüşmeyi planlayan Akgün, bugün de Karaman Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk ile birlikte Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek. Akgün, Karaman'a üniversite talebini Sezer'e de iletecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber