Polis kameralı denetime geçiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2012 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü pilot bölge seçilen Ankara ve Erzurum'da kameralı trafik denetimi başlattı. Polis sürücülerle diyaloglarının kameraya alacak.

Türkiye'de trafik kuralları ihlalleri nedeniyle yaşanan sorunların çözümü için son yıllarda önemli projeler hayata geçirildi. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yeni düzenlemeler yapılırken, trafik denetimlerinin daha sağlıklı yürütülmesi için polise de teknik teçhizat açısından yeni olanaklar sağlandı.

Trafik denetimlerinde, geçmiş yıllarda sürücü sorgulamalarını telsiz muhaberesiyle yapan polis, artık bu işlemi kontrol bölgelerinde, bir tablet bilgisayar aracılığıyla çok daha kısa sürede yapabiliyor. Denetimlerin daha şeffaf ve düzenli yapılmasını sağlamak için de yaka ve baş üstü kamerası kullanmaya başladı.

Pilot bölge seçilen Ankara'da, trafik denetleme ekipleri, kontrol sırasında yapılan tüm işlemleri ve sürücülerle yaptıkları konuşmaları yaka kamerasıyla kayıt altına alıyor. 5 ayrı ekipte bulunan yaka ve baş üstü kamaraları, 1 aydır Ankara polisi tarafından kullanılıyor.

Denetim ekibinde, araçları durduran ve evrak kontrol eden polis memuru ile ceza yazan polis memurunda olmak üzere 2 ayrı kamerayla kayıt altına alınan kontrol işlemleri, merkez birimler tarafından da takip ediliyor.

Polis, trafik denetimi sırasında, önce, ''yapacağımız tüm işlemler kamerayla kayıt altına alınacaktır'' diyerek sürücüleri uyarıyor ve ardından rutin kontrolüne başlıyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ekipler Amir Yardımcısı İbrahim Ulutaş, trafik denetimlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için çaba gösterdiklerini, polisin çalışmalarının etkinliğinin artırılması amacıyla yapılan yeni düzenlemeler ve polise sağlanan teknolojik imkanlarla önemli ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Ulutaş, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün belirlediği aylık çalışma programları çerçevesinde denetimler yaparak vatandaşın trafikte sağlıklı bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak için çaba gösterdiklerini anlattı.

''Denetimler daha şeffaf''

Trafik denetimlerinde öncelikli olarak, emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığına baktıklarını ve ardından diğer kontrollerin gerçekleştirildiğini ifade eden Ulutaş, denetimlerin hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak için önemli imkanlara sahip olduklarını söyledi.

Denetimlerde, sürücülerin sicil kaydı sorgulamalarını tablet bilgisayarlar üzerinden yaptıklarını ve bu işlemleri kameralarla da kayıt altına alınarak şeffaf bir ortam oluşturduklarını kaydeden Ulutaş, ''Kayıtlarla, personelimizin vatandaşa karşı hitap şeklini ve davranış şekillerini gözlemlemiş oluyoruz. Sürücüyle denetim personeli arasındaki tüm konuşmalar kayıt altına alındığı için daha sağlıklı denetim ortamı oluşturuyor'' diye konuştu.

Ulutaş, bu görüntülerin kayıt altına alınmasının, denetim personelince kontrol edilen aracın sürücüsüne bildirilmesi nedeniyle de adli makamlar açısından bir delil olarak değerlendirilebildiğini belirterek, ''Dolayısıyla kamera kayıtları denetimlerimizi çok şeffaf hale getiriyor ve her şey ortada oluyor'' dedi.

''Kamera polisin işini kolaylaştırdı''

Kameralı trafik denetiminin polisin işini de kolaylaştırdığını anlatan Ulutaş, şöyle dedi:

''Denetim esnasında yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınacağı söylendiği için sürücüler, daha kontrollü hareket ediyor, davranışlarını ona göre belirliyor. İstenmeyen durumlar da daha az yaşanıyor. Dolayısıyla kamera polisin işini kolaylaştırdı. Çünkü denetim personeli böyle bir ortamda görevini daha rahat yapabiliyor.''

Trafiğin can simidi şahinler-

Ulutaş, trafik ekiplerinin araç bakımından da çok iyi bir noktada olduğunu belirterek, özellikle ''şahin ekipler'' diye bilinen motorlu trafik polisinin önemli hizmetleri yerine getirdiğini söyledi.

Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, şahin ekiplerinin can simidi gibi bir rol üstlendiğini ifade eden Ulutaş, bu ekiplerin kaza gibi olaylara yoğun trafikte bile anında olay yerine ulaşabildiğini ve gerekli müdahalenin en kısa sürede yapıldığını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber