Cizre'deki dershane saldırısına Kürt aydınlardan ortak tepki

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki FEM Dershanesi şubesinin uzun namlulu silahla taranmasına bölgedeki sivil toplum kuruluşlarından sonra Kürt aydınlar da sert çıktı.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aydınlar, bölgedeki eğitim hizmetlerinden rahatsızlık duyanların, Kürt halkının taleplerini bir kenara bırakarak özgürlük ortamını bitirmek için çabaladığına dikkat çekti. Bu eylemi gerçekleştirenlerin bölge insanının öfkesinden korkması gerektiğine işaret eden gazeteci yazar Orhan Miroğlu, "Halk sokaklara dökülmese bile içten içe çok öfkeli." dedi. Yazar Ümit Fırat, "Onlara göre, çözüm çözümsüzlüktedir!" tespitinde bulunurken, siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, bütün Kürtlerin artık bu işe 'dur' demesi gerektiğini söyledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde faaliyet gösteren FEM Dershanesi şubesine uzun namlulu silahla saldırılmasına bölgedeki sivil toplum kuruluşlarından sonra Kürt aydınlar da tepki gösterdi. Teröristlerin, bölgede yapılan eğitim hizmetlerinden rahatsızlık duyduklarını ifade eden aydınlar, saldırıyı gerçekleştirenlerin Kürt halkının taleplerini bir kenara bırakarak özgürlük ortamını bitirmek için çabaladığına dikkat çekti.

PKK, bölge halkının öfkesinden korkmalı

Taraf Gazetesi yazarı Orhan Miroğlu: O bölgede hiçbir vatandaş bu saldırıları tasvip etmiyor. İnsanlar bu eylemleri kınamasalar, sokaklara dökülmeseler bile içten içe çok öfkeliler. Bu öfkeden de bu tür eylemleri ortaya koyanların korkması gerekiyor. Bir yanıyla bir provokasyon, bir yanıyla (yaşamana izin vermem) anlayışı. Bu daha önce de oldu. Her türlü eylem, bu tür anlayışa sahip kişilerin biraz daha sıkıştığını, dünyalarının biraz daha daraldığını gösteriyor. Ortaya koydukları bu anlayış devam ederse toplum daha da duyarlı olacak. Hem Kürt aydınlarının hem BDP'nin hem de bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin bu tür anlayışlara çok açık ve net bir şekilde 'ama'sız (dur) demesi gerekiyor.

Örgüte göre çözüm, çözümsüzlükte!

Kürt aydın ve yazar Ümit Fırat: Sanırım o bölgede iyi kötü birtakım insanî ilişkiler kuran, kurumlar geliştiren, insanları farklı bakmaya yönelten her türlü yapıya saldırırlar. Kendileri dışında başka kimsenin etkili olmasını istemiyorlar. Topluma yön veren birtakım kuruluşların dışında hedef gösteriyorlar. Birtakım yapılanmaları istemiyorlar. Siz Türkiye'de daha özgürlükçü, daha demokratik ve insanları kucaklayan bir yapılanma oluşturursanız onların talep edecekleri ne kalır... Onlara göre, çözüm çözümsüzlüktedir! Bu sistemin böyle gitmesi gerekiyor.

Saldırılar bir mücadele yolu olamaz

Siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü: Daha önce de yurtlara karşı böyle saldırılar yapılmıştı. Yurtlara yapılan saldırıyı da şiddetle kınamıştık, bunu da kınıyoruz. Bu akıl dışı bir saldırıdır. Özellikle Kürt bir demokrat, hak ve özgürlüklerin savunucusu olarak bu insanlara şöyle sesleniyorum: "Bu metotlarla siz ancak Kürtlerin hak ve özgürlüklerine zarar verirsiniz. Bundan vazgeçmelisiniz. Herkesin aklını başına devşirmesi lazım, herkes 'bir gücüm' diye bu hataları yaparsa, cezası büyük olur. Bundan Kürt halkı büyük zararlar görür. Hem kurumlar açısından hem de kullanılan metot açısından bu çok kötü bir yol. Böyle bir mücadele yolu olamaz. Bu saldırı, ne insanlığa ne de demokrasiye sığar. Burada bütün Kürtlerin harekete geçip bu işe 'dur' demeleri lazım. Herkesten önce bizim zararımızadır bizim 'dur' dememiz gerekir. Bu konuda sessiz kalınamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber