Gazipaşa'da emsal olabilecek karar

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı Türkiye'ye emsal olabilecek bir karara imza attı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı'na 23 Ocak 2012 tarihinde başvuran Semra Gürbüz adlı tüketici, 2008 yılından bu yana Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin faturasına yansıttığı 'Kaçak Kullanım Bedeli'nin kendisine iade edilmesini istedi.

Hakem Heyeti, almış olduğu kararla, elektrik faturasına yansıtılan kayıp kaçak bedelin haksız yere alındığını ve AKEDAŞ'ın haksız zenginleşme sağladığına hükmetti.

KARAR KANUNLARA AYKIRI

Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı, şikayet üzerine yaptığı araştırma sonucu şu kararı verdi:

?Tüketicinin dosyası ve içindeki evrakları incelendi. 4628 Sayılı Kanun'un 11.maddesi ve Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin Madde:33-(1) gereğince; ?Bu yönetmelik hükümleri uyarınca elektrik enerjisi hizmeti alan müşterilerin hakları ve zararlarının tazmini konusunda Kanunun 11.maddesi ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Hükümleri ile buna ilişkin diğer mevzuat hükümleri uygulanır? denmektedir. İlgili yasal hükümler gereğince, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) kayıp/kaçak bedellerinin abone faturalarına yansıtılması hususunda aldığı karar mevcut yasal hükümlere aykırılık teşkil ettiği görülmektedir. Alınan karar hiçbir surette yürürlükte bulunan yönetmelik ve kanunların önüne geçerek uygulanamaz. Bu bağlamda 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Özel bir kanun olup mevcut genel hükümlerinde önüne geçmektedir. Borçlar Kanunu'nun 61-66.maddeleri arasında yer alan haklı bir sebep olmadığı takdirde başkası aleyhine zenginleşme olarak tanımlanmaktadır. Sebepsiz zenginleşen AKEDAŞ, BU zenginleşmeyi aleyhine haklı bir sebep olmaksızın başka bir şahsın aleyhine zenginleşen kimsenin malvarlığında meydana gelen artışın aynen veya nakden geriye ödenmesi söz konusudur. Bu nedenle dolayı aşağıdaki hüküm kurulmuştur:Tüketicinin talebinin kabulüne, Kayıp Kaçak Bedeli adı altında haksız olarak alınan 8.04 TL'nin AKEDAŞ tarafından tüketicinin bir sonraki borcundan mahsup edilmesine, itirazı kabil olmak üzere oy birliği ile karar verildi.?

DİLEKÇELER TİTİZLİKLE İNCELENİYOR

Hakem Heyeti'nin Başkanı Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, tüketicilerin kendilerine verdiği tüm dilekçeleri titizlikle incelediklerini belirterek, ?Dilekçenin konusuna göre ilgili yasa maddelerine bakıyoruz. Verdiğimiz kararların kanuna uygun olması gerekir. Bu konuda titiz bir çalışma yapıyoruz. Tabii ki bizim aldığımız kararların cezai bir uygulaması yok. İtiraz yolu ise açık. Bizler bu kararları alıp ilgili kuruma gönderiyoruz. Karara uymak istemeyenler ise tüketici mahkemelerine dava açabiliyor. Çıkan yasa ve basında yer alan haberlerden sonra Hakem Heyeti'ne AKEDAŞ'ın tahsil ettiğin kaçak kayıp bedelinin geri ödenmesine ilişkin dilekçeler oldukça arttı. Bizler de gereğini yapıyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber