Elektromanyetik Araştırma Merkezi açıldı, isteyen kirlilik ölçümü yaptırabilecek

Sakarya Üniversitesi (SAÜ)'nde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) projesi desteğiyle kurulan Elektromanyetik Araştırma Merkezi çalışmalarına başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve İstanbul Teknik Üniversitesi ardından, SAÜ'de kurulan Elektromanyetik Araştırma Merkezi, elektromanyetik uyumluluk ve kirlilik araştırma çalışmaları yapacak. Merkezin laboratuvarı, cep telefonlarının etkileriyle ilgili araştırma yapan akademisyenlere de hizmet verecek.

SAÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Çerezci, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya Üniversitesi Elektromanyetik Araştırma Merkezi (SEMAM)'nde endüstriyel hizmetler, bilimsel araştırmalar ve elektromanyetik kirlilik ölçümlerine yönelik çalışmalar yapılacağını söyledi.

Laboratuvarın 1.3 milyon TL'ye mal olduğunu anlatan Çerezci, "Laboratuvarımız üç aşamalı çalışacak. Bir tanesi endüstriyel hizmetler. Endüstriyel kısımda elektrikli cihaz üreten üreticilerin, üretmiş oldukları ürünlerin piyasaya sunulması için gerekli elektromanyetik uyumluluk testlerinin yapılması gerekiyor. Bu testleri yapabiliyoruz. İkincisi, araştırma ağırlıklı çalışmalar yağacağız. Üçüncüsü de elektromanyetik kirlilik ölçümleri yapacağız. Talep eden belediyelere ve vatandaşlara elektromanyetik kirlilik ölçümü yapacağız. Cep telefonlarının etkileriyle ilgili yapılacak araştırmalar için tıpçılara da kapılarımız açık." dedi.

Uzun dönemdir gerçekleştirilen çalışmalar ve kaydedilen gelişmeler sonrasında kurulan laboratuvar, ülkenin her alanına elektromanyetik uyumluluk ve elektromanyetik kirlilik konularında hizmet verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber