Askerin 'üstüne' şaban demesi hakaret sayılmadı

Haber Giriş : 05 Haziran 2005 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçtimaya çağrıldığını sanan erin onbaşıya söylediği "Şaban gibi ne bağırıyorsun" sözleri mahkemelik oldu. Askeri Mahkeme'den çıkan 2 ay oda hapsi cezası Askeri Yargıtay'da 1 aya indirildi. "Şaban" sözünün "saf, aptal, kolayca kandırılabilir" anlam

Askeri Yargıtay birbirinden ilginç üç karara imza attı. İstanbul'un bir ilçesinden diğer ilçesine izne giden ere 2 gün yol izni verilmesi gerektiğine karar veren Askeri Yargıtay, erin onbaşıya söylediği "Şaban" sözcüğünün hakaret anlamına gelmediğine karar verdi.

Askeri Yargıtay 1. Dairesi'nin Kemal Sunal filmlerinin baş kahramanı olan "Şaban" ı aklayan kararı şöyle:

Edirne Süloğlu İlçe Komutanlığı'nda askerlik yapan bir er, kendisini İçtimaya çağırdığını sandığı onbaşıya "Şaban gibi ne bağırıyorsun?" diye karşılık verdi. Onbaşının şikayeti üzerine Askeri Mahkeme'de yargılanan ere "üstlerine hakaret etmek" suçundan iki ay oda hapsi cezası verildi. Sanık erin kararı temyize götürmesi üzerine dosyayı inceleyen Askeri Yargıtay, hakaret suçunun bir kişinin "şerefine, şöhretine, haysiyet ve onuruna" yöneltilen davranışlar olarak tanımlandığına dikkat çekerek, sanığın kullandığı 'Şaban' sözünün iddia edildiği gibi "saf, aptal, kolayca kandırılabilir" anlamına gelmediğini belirtti. Kararda, bu yüzden bu sözü üstlerine karşı kullanan ere "hakaret" suçundan ceza verilmeyeceği, ancak üstüne karşı saygısızlık yaptığı, gerekli hürmeti göstermediği için "üste saygısızlık" suçundan ceza verilmesi gerektiğine karar verdi. Dairenin bu kararıyla sanık erin cezası iki aydan bir ay oda hapsine düşürüldü.

2. İstanbul içinde 25 km uzağa giden askere 2 gün yol izni

Askeri Yargıtay 4. Dairesi 'İstanbul trafiği'ne onay verdi. Ortalama 25 kilometrelik mesafe için verilen kararın konusu şöyle... İstanbul Büyükçekmece Hadımköy'de askerlik yapan bir er 3 gün izin alarak İstanbul Bakırköy'deki evine gitti. Ancak 3 gün izin alan er, tam 10 gün sonra birliğine geri döndü. Askeri Mahkeme eri "uzun süreli izin tecavüzü" suçunu işlediği gerekçesiyle 20 gün oda hapsine mahkum etti. Temyize gidilince Askeri Yargıtay 4. Dairesi, sanığa yol süresi verilmediğini belirterek şu kararı verdi: "İstanbul gibi büyük ve trafik yoğunluğu nedeniyle ulaşım zorlukları çekilen bir şehirde zaman kaybı dikkate alındığında, sanığın birliğinin Hadımköy'de, ikametgahının ise Bakırköy ilçesinin hudutları içinde olması yol süresi tanınmasını zorunlu hale getirmektedir. Gidiş-dönüş olarak 2 gün yol süresi verilmelidir." Daire bu gerekçeyle sanık erin izin tecavüzü yapılan süresinin 7 günden 5 güne düşürdü. 6 günün altındaki izin tecavüzlerinin "kısa süreli" sayıldığına dikkat çekerek oda hapsi 7 güne indirildi.

3. Tahrike kapılıp sakız patlatan yüzbaşıya 25 gün hapis cezası verildi
İzmir Hava Üs Komutanlığı'nda görevli yüzbaşı A.O, ağzının kokusunu gidermek için servis aracında sakız çiğnemeye başladı. Önünde oturan kıdemli bir yüzbaşı sakızı çıkarması konusunda uyardı. Kıdemli yüzbaşı, dolu olan serviste sakızını çiğnemeye ve patlatmaya devam eden yüzbaşı A.O hakkında, şeref ve haysiyetinin kırıldığını iddia ederek dava açtı. AO. yüzbaşının haysiyet kına şekilde kendisini uyarması nedeniyle tahrike kapıldığını ve sakızı çıkarmadığını belirtti. Askeri Yargıtay A.O'nun askeri disipline uygun bir davranış sergilemediğine ve 25 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Kemal Göktaş / Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber