Tiyatroların özelleştirilmesine sahneden destek verdiler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?devlet ve şehir tiyatrolarını özelleştireceğiz? açıklaması üzerine başlayan tartışmalar sürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da yıllardır kısıtlı imkanlarla tiyatro yaptıklarını belirten iki ayrı tiyatro topluluğunun yönetmen ve oyuncuları ?Başbakan'ın açıklamalarını destekliyoruz, tiyatrolar özelleşsin? diyerek özel bir oyun sahneledi. Oyunda, tiyatroların özelleştirilmesi konusu işlendi.

Oynadıkları oyunlarla toplumsal olayları ele alan Hayat Sahnesi Tiyatro Topluluğu ile Güneş Sanat Kültür Merkezi Ekspres Tiyatro Topluluğu, tiyatroların özelleştirilmesine oyun oynayarak destek verdi. Yıllardır büyük sıkıntı çektiklerini anlatan Hayat Sahnesi Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Şerafettin Torun, tiyatroların özelleştirilmesini olumlu bulduklarını söyledi. Şehir tiyatrolarının kaburgasına belirli insanlar oturduğunu öne süren Torun, bu kişilerin halka hitap eden yerel tiyatrocuların önünü tıkadığını ileri sürdü. Sokaktaki gençleri toplayarak onları topluma kazandırmayı amaçladıklarını belirten Torun, halk dilinde sahneledikleri oyunların büyük ilgi gördüğünü, buna rağmen devlet ve şehir tiyatrolarından destek görmediklerini dile getirdi. Torun, ?Sokaktaki gençler bizim yanımızda. Onlar kafelerde değil, sahnelerde eğitim alıyorlar. Şehir tiyatroları özelleştirilirse kazandırdığımız gençleri dizilerde rahat şekilde oynatacağız. Biz özelleştirilmenin yapılmasından yanayız. Özelleştirilme olursa, gençler daha iyi yerlere gelecek. Sokaktaki gençlerimizi tiyatroya kazandırarak topluma yeniden kazandıracağız. Tiyatro oynamak için salon tutamıyoruz. Salonun belli ücreti var. Şehir tiyatroları her tarafı kaplamış. Turne çalışmalarına gidemiyoruz imkanlarımız yok. Biz de kira ve vergi ödüyoruz." dedi.

Devlet tiyatrolarının kendilerine bu zamana kadar ücretli dahi salon vermediğini belirten Sanat Kültür Merkezi Ekspres Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Bülent Koltukçu, devlet ve şehir tiyatrolarının yıllardır kendilerine parayla bile salon vermediğini söyledi. Koltukçu şunları kaydetti: "Bu durum için müracaatlarımız oldu. Bursa'da az sayıda salon var. Salonlardan bir kaç tanesinde yer buluyoruz. Salonlarda bize yetersiz geliyor. Devlet tiyatrosunun salonunu kullanmak istiyoruz. Ücret karşılığında bile vermiyorlar. Belediyelerde oyun oynamak istiyoruz. Belediyelerinde imkanları sınırlı. Devlet tiyatrosuna giden oyuncu kadrosunun maliyeti bizim dört, beş kat üzerimizde. Başbakanımızın ve Kültür Turizm Bakanımızın açıklamalarına katılıyoruz ve tiyatroların özelleştirilmesini destekliyoruz."

Açıklamaların ardından her iki tiyatro topluluğu oyuncuları, tiyatroların özelleşmesiyle ilgili bir oyun sahnelendi. Oyunda, özelleştirmeye karşı olan sanatçıların yaptığı eyleme yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber