İnekleri çalınınca güvenlik işine girdi

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 23:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahlat'ta iki yıl önce inekleri çalınan Turan Çoban, ahırına alarm sistemi taktırmak için uğraşırken, ilçede bu işi yapan kimsenin olmadığını fark edince güvenlik kamerası ve alarm sistemleri işine girdi. Ahlat'ın Uludere köyünde yaşayan Turan Çoban, iki yıl önce köydeki ahırından iki ineğinin çalındığını söyledi. Hayvanları çalındıktan sonra ahıra kamera ve alarm sistemi kurmaya karar verdiğini ifade eden Çoban, bu düşüncesini arkadaşı Ömer Algül'le paylaştı.

Güvenlik kamerası ve alarm sistemi konusunda biraz araştırma yapan Çoban, Ahlat'ta bu işi yapan kimsenin olmadığını öğrendiğini ifade etti. Bunun üzerine arkadaşı Ömer Algül ile ilçede güvenlik kamerası ve alarm sistemleri üzerine bir iş yeri kurmaya karar verdiklerini anlattı. Sistemi önce kendi ahırına kuran Çoban, "Şimdi gerek iş yerimden, gerekse evimden internet aracılığıyla, ahırı gece gündüz izleyebiliyorum. Yaşanan en ufak olumsuzluğu anında görüyorum" diye konuştu.

"Güvenlik herkes için önemli"

Sattıkları kameraların maliyetinin, bin 500 ile 2 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Çoban, 2 büyükbaş hayvanın fiyatının yaklaşık 10 bin lira olduğunu, bu rakamların bile hayvanların güvenliğini sağlamanın önemini ortaya koyduğunu ifade etti. İneklerden birinin buzağısının fiyatının bile güvenlik sistemi işinin maliyetini karşıladığını belirten Çoban, şöyle konuştu:

"Evimde, iş yerimde oturduğum yerden ahırımı izliyorum. Çalınmanın dışında, hayvanlarımda farklı bir olumsuzluk, hastalık gibi durumları da ahıra gitmeden görebiliyor ve hemen ahıra gidip müdahale ediyorum. Hayvanlarım çalındığında, ahırda böyle bir sistem olsaydı, çalanların kim olduğunu, en azından eşgallerini, bu kameralar yardımıyla tespit edebilirdik. Bir çiftçi binlerce lira harcayıp hayvancılığa başlıyor. Hatta bazı çiftçilerin ahırında neredeyse 100 büyük baş hayvan bulunuyor. Bu da ortalama 500 bin lira eder. Bu nedenle güvenlik sistemi taktırmalarını öneriyorum."

Turan Çoban'ın iş ortağı Algül ise güvenlik sistemi kurmanın, yaşanan bazı olumsuzlukların önüne geçmek için önemli olduğunu söyledi. Algül, "Günümüzde teknoloji çok gelişti. Güvenlik kamerası kurmak da iş yerleri için kaçınılmaz. Artık teknolojinin tüm imkanlarından yararlanmak gerekiyor. İnsanlar servetlerini bu sayede koruyabiliyor. Biz de ilçemizde bu boşluğu doldurmak için güvenlik kamerası ve alarm sistemi işine girdik. İlçede besiciler pek ilgi göstermese de esnaf bu sistemi iş yerine kurmak istiyor. İşlerimiz gayet iyi. Herkesin güvenliği önemsemesini istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber