Rektör Koçak: Atatürk Üniversitesi bölgemizin sağlık üssü olabilir

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitelerinin bölgenin sağlık üssü olabileceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gürcistan'ın Batum şehrinde gerçekleştirilen Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) II. Olağan Kongresi'nde, ?Kafkasya Coğrafyasında Sağlık Sorunları ve İşbirliği İmkanları' konulu bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kafkasya bölgesi üniversiteleriyle sağlık konusunda geniş işbirliği olanaklarına sahip olduklarını, bu konuda Atatürk Üniversitesi'nin bölgenin sağlık üssü olabileceğini vurguladı.

Türkiye'deki Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı tanıtan Koçak, başarılı yeni sistemin bileşenlerini, planlayıcı ve denetleyici bir sağlık bakanlığı, herkesi tek çatı altında toplayan genel sağlık sigortası, yaygın, erişilebilir sağlık hizmeti, güçlendirilmiş temel sağlık hizmetleri, idari ve mali özerkliğe sahip ?sağlık işletmeleri', sistemi destekleyecek eğitim ve bilim kurumları, etkili, kademeli sevk zinciri, kalite ve akreditasyon, akılcı ilaç ve malzeme kullanımı ve sağlık bilgi sistemi olarak sıraladı.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi hakkında bilgi veren Koçak, bin 310 yataklı hastanede, 170 yoğun bakım yatağı bulunduğunu, 27 ameliyathanede yılda 39 bin ameliyat gerçekleştirildiğini belirterek, yılda 46 bin hastanın yatarak, 510 bin hastanın ise ayaktan başvuru ile tedavi gördüğünü anlattı. Hastanelerinin, sağlık sektöründeki güncel gelişmeleri izleyen ve bu gelişmeleri uygulama ve eğitime aktaran önemli bir işleve sahip olduğunu vurgulayan Koçak, ?Araştırma hastanemiz, bölgede sağlık hizmetlerinde bir referans kurum ve son başvuru merkezi olma özelliği taşımaktadır.? dedi.

2004 yılında kurulan Organ Nakli Merkezi'nde, şu ana kadar 71'i canlı, 39'u kadavra vericili olmak üzere, 110 böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildiğini ifade eden Koçak, 2008 yılında karaciğer nakline başlayan merkezde ise 12'si canlı, 26'sı kadavra vericili olmak üzere 38 karaciğer nakli ameliyatı yapıldığını anlattı.

Atatürk Üniversitesi'nin, bölgesel işbirliği imkanlarını zenginleştirmeye devam ettiğini ifade eden Koçak, bu bağlamda, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra ESRUC, Kış Okulu, Yaz Okulu ile önemli mesafeler elde ettiklerini dile getirdi. Bu okullara, 11 ülkeden 50 civarında öğrencinin katıldığını anlatan Rektör Koçak, Avrasya İpekyolu Üniversiteler Konsorsiyumu (ESRUC)'na 28 ülke ve 150 üniversitenin dahil olduğunu bildirdi. ESRUC'un I. ve II. Avrasya İpekyolu Üniversiteler Toplantısı bağlamında, ?Anadolu'nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi'nin yapıldığını hatırlatan Koçak, ?III. Avrasya İpekyolu Üniversiteler Toplantısı'nı yine Atatürk Üniversitesi'nde yapacağız. Bu bağlamda I. Uluslararası Doğu Anadolu Güney Kafkasya Kültürleri Sempozyumu ve Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı (Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları) gerçekleştirilecek.? şeklinde konuştu.

ESRUC Sağlık Birimi oluşturulmasının önemine dikkat çeken Rektör Koçak, şöyle devam etti: ?Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi, bölgesel bir örgüt (ESRUC Sağlık Birimi) oluşturulmalıdır. Bu kuruluş, konferanslar, kongreler herhangi bir konu hakkında yerel, genel, teknik veya özel konferanslar düzenleyebilir, bu tip konferanslar da uluslararası örgütlerin, hükümet ya da hükümet dışı kuruluşların temsil edilmesini sağlayabilir.?

Rektör Koçak, ESRUC bağlamında kurulmasını istediği ?Bölge Ofisi'nin ise bölgesel sorunlarla ilgili öneriler ve çalışmalar geliştirebileceğine vurgu yaptı. ?Türkiye, coğrafi bakımından merkezi konumda bir ülke, modern ve gelişmiş sağlık altyapısına, çok sayıda termal kaynağa sahip.? diyen Rektör Koçak, Türkiye'nin gelişmiş ülkelere göre daha kaliteli ve rekabet edebilir fiyatlı sağlık hizmeti verdiğini, bu özellikleri nedeniyle yakın bir gelecekte, bölgesel sağlık üssü olabileceğini söyledi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın da katıldığı kongrede, 40`ı aşkın üniversite rektörü Kafkasya Üniversiteler Birliği protokolünü imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber