Rektörün isyanı

Haber Giriş : 09 Haziran 2005 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazetenizin 30.05.2005 tarihli nüshasında yayınlanan "Yolsuzluk Depremi" başlıklı haber yazısında Marmara Üniversitesi hakkında açıklanan hususlar, gerçek dışıdır; Üniversitemiz camiasının derin teessürüne yol açmıştır. Haber yazısının açıklamalarını ve yorumlarını kabul etmemiz mümkün değildir. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tunç EREM'in Barcelona'da yapılan CIMaR (Consortium for International Marketing Research). "Uluslararası Pazarlama Araştırmaları Konsorsiyumu" 2005 toplantısı ile Tarragona'da Rovira İ Virgili Üniversitesi'nde yapılan Akdeniz Üniversitesi Rektörler Toplantısı'na katılmak üzere İspanya'da bulunduğu bir sırada böylesine mesnetsiz iddiaların Rektörlüğümüze hiç sorulmadan yayın konusu yapılması Üniversitemizi haksız yere yıpratmıştır. Uluslararası Pazarlama Araştırmaları Konsorsiyumu'nun Barcelona'da yapılan 2005 yılı toplantısında Rektörümüz Prof. Dr. Tunç EREM'e, "Üstün Hizmet Ödülü"nün verildiği bir sırada bu olaylara art niyetli amaçlarla adımızın karıştırılmış olması ayrı bir üzüntü kaynağıdır. Öyle anlaşılıyor ki bu iftira kampanyası Rektörümüzün yurt dışında olduğu bir sırada maksatlı olarak başlatılmıştır. İddialara konu olan olayların soruşturmaları Rektörlüğümüzce yasal prosedür çerçevesinde sürmektedir. Başka bir ifadeyle Rektörlüğümüz sözkonusu olaylarla ilgili iddiaların hedefi olamaz. Rektörlüğümüz bu olayların üzerine giderek soruşturmalar açan makamdır. Uluslararası alanda saygınlığı olan üniversitemizin adını iftiralarla yıpratmaya kalkanları şiddetle kınıyoruz. Gazetenizde Üniversitemizle ilgili yayın konusu yapılan olaylarda ve Rektörlüğümüzün açtığı soruşturmalar hakkındaki açıklamalarımız kısaca aşağıda yer almaktadır. Şöyle ki;

1-Prof. Dr. Bülent TOPBAŞI tarafından Diş Hekimliği Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Funda YANIKOĞLU hakkında ileri sürülen iddialara ilişkin olarak 12.08.2003 tarihinde disiplin soruşturması açılmıştır. Bu çerçevede, kanıtlar toplanmış Mecidiyeköy Vergi Dairesi nezdindeki resmbelge/ evrak üzerinde keşfen tetkikat yapılmış, ayrıca Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi/Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı, İdare Hukuku Anabilim Dalı, Vergi Hukuku Anabilim Dalı ve Ticaret Hukuku Anabilim Dalı'ndan çoğunluğu profesör olmak üzere 4 kişilik bir bilirkişi heyeti kurularak mütalaasına başvurulmuştur. Prof. Dr. Funda Yanıkoğlu'nun serbest meslek icra ederek muayenehane çalıştırdığını teyid eden herhangi bir kanıta ulaşılamamıştır. Anılan tarihlerde Prof. Dr. Funda Yanıkoğlu bir limitet şirket ortağıdır. Bu şirkette idareci/ temsilci olarak görev almamıştır. Üniversite Öğretim Üyelerinin bir anonim şirket veya limitet şirket ortağı olmalarına yasal bir engel mevcut değildir.

2-Diş Hekimliği Fakültesi'ndeki Otopark sorunu (08.03.2004 tarihinde) hukuki/(19.01.2004 tarihinde) cezai yönden iki defa ön inceleme konusu yapılmıştır. Ön inceleme raporları çerçevesinde gereği yapılmış ve işgalci hakkında ecrimisil davası açılmıştır.

3-Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti bölümüne ilişkin iddialar hakkında ikisi 11.02.2005 tarihinde ve üçüncüsü de 22.12.2004 tarihinde olmak üzere disiplin soruşturmaları açılmış olup, soruşturmalar neticelenme aşamasındadır. Haberde adı geçen derneğin, denetimden geçerek kesinleşmiş tüzüğünün 3. maddesine göre "...Ortodonti Anabilim Dalı ve Fakültenin diğer dallarında yapılan bilimsel çalışmaları desteklemek ve Ortodonti Anabilim Dalı ve Fakültenin fiziksel şartlarını düzeltici katkıda bulunmak..." amacıyla kurulmuş bir dernektir. Dernek de, amacı ve yasalar çerçevesinde faaliyette bulunmuştur.

4-Marmara Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek birimine ilişkin olarak, -Bazı ilaç firmaları/eczanelerle işbirliği yapılarak 245.000.000.000.-TL.nin Vakfa yatırıldığı iddiasına ilişkin olarak 21.01.2004 tarihinde Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerinden oluşan üç kişilik bir komisyonca ön inceleme yapılmış ve ön inceleme neticesinde bu işbirliğini doğrulayacak nitelikte bir kanıt bulunmadığı sonucuna varılmıştır. -Tüp Bebek Merkezi'ne gelen hastalardan alındığı iddia olunan 245.000.000.000.-TL.nin Döner Sermaye yerine Vakfa yatırılmasına ilişkin olarak da 11.03.2005 tarihinde disiplin soruşturması açılmış bulunmaktadır. Soruşturma halen devam etmektedir.

5-Tıp Fakültesi ile Diş Hekimliği Fakültesi'nin Dekan atamalarına gelince, dekanların önerilmeleri/ atanmaları ile görev icra etmeleri 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun madde 16 ile 36-2b hükümleri çerçevesinde düzenlenen hususlardır. Bu iki yasa hükmü birlikte değerlendirilip uygulanmak suretiyle atama ile görev icrası gerçekleşmektedir. Atanan Dekanlarımız bu maddelerin gereklerini mevzuata uygun bir şekilde yerine getirmişlerdir.

6-İktisadve İdarBilimler Fakültesi Dekanlığı'nın 2001-2002 yılına kadar kayıtlar esnasında yeni kayıt olan öğrencilere isteğe bağlı olarak sembolik ücretler karşılığında vermiş olduğu öğrenci rehberi, fakülte logolu çanta, kırtasiye malzemeleri ve seyahat kartı satılması uygulamasına, Üniversite Yönetim Kurulu'nun 5.2.2002 tarih ve 423/11 sayılı kararı ile son verilmiş ve alınan bedeller öğrencilere iade edilmiştir.

7-Üniversitemizin Saymanlık Personelinin ödemeleri kasıtlı olarak geciktirdiği iddiası varit değildir. Maliye Bakanlığı'na bağıl olan Saymanlık Personeli ödemelerini yasalara ve usule uygun olarak yapmaktadır.

8-Rektör Prof. Dr. Tunç EREM tarafından, önceki dönemde gerçekleşen müteahhit alacaklarına ilişkin olarak tespit çalışmaları yapılmış, ancak mahkeme kararı olmadıkça müteahhitlere ödeme yapılamamıştır. Müteahhitlerce açılan davalarda Üniversite bünyesindeki tespit çalışmalarıyla yetinilmemiş, mahkemece atanan bilirkişilerce yeniden inceleme yapılarak rapor düzenlenmesi söz konusu olmuştur. Anılan tespit çalışması iş bu davalarda delil olarak değerlendirilmemiştir. Ödemeler mahkeme kararı ve bu kararların kesinleşmesi üzerine yapılacaktır. Henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı yoktur.

9-Şubat 2002 tarihinde ailece Uludağ'da yaptıkları tatil ile ilgili iddialara Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İrfan GÜNEY'in Gazetenizin 01.06.2005 günlü sayısının 14'üncü sayfasında yayınlanan açıklamasında gereken cevap verilmiştir.

10-Sözü edilen kiralamaya ilişkin düzenlenen ve tarafları Rektörlüğümüz ile anılan şirket olan protokol, fakülte dekanları ile Senato tarafından seçilmiş üç profesör üyeden oluşan Üniversitemiz Yönetim Kurulu'nun 18.03.2003 tarih ve 441/21 sayılı kararı ile uygun bulunmuş, daha sonra 06.05.2003 tarih ve 449/9 sayılı Üniversitemiz Yönetim Kurulu kararı ile iptali söz konusu olmuştur. Rektör Prof. Dr. Tunç EREM, Rektör Yrd. Prof. Dr. İrfan GÜNEY ve Genel Sekreter İfakat ÖZTÜRK'e bu işleme ilişkin olarak bir çek tevdii kesinlikle söz konusu değildir ve bir iftiradan ibarettir.

11-Üniversitemizde ihalelerin usulsüz yapıldığı iddiası soyut ve kanıtsızdır. Kadı ki, gerçekleştirilen tüm ihaleler önce Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce, daha sonra da Sayıştay Başkanlığı'nca vize edilmektedir. Usulsüzlük halinde ihaleler ilgili makamlar tarafından iptal edilir. Yukarıdaki tespit bilgi ve açıklamalardan da anlaşılacağı veçhile anılan hususlar Üniversitemizce gözetim ve denetime tabi tutulmamış, haklarında hiçbir işlem tesis edilmemiş yeni vakalar olarak kamuoyuna takdim edilmek istenmiştir.
Bu hususlarda üniversitemize danışmak ve bilgi almak gereği ve ihtiyacı dahi duyulmamıştır. Bu açıdan haber maksatlı ve hukuka aykırı mütalaa edilmiştir. Dayanaksız isnatlarla Üniversitemizin manevkişiliği kamuoyu nezdinde ağır bir şekilde tahkir ve rencide edilmiştir. Oysa basın kamuoyunu doğru ve objektif bir şekilde bilgilendirmek konumundadır. Her türlü yasal hakkımız saklı kalmak kaydıyla ve basın etiğini gözetmeniz umuduyla açıklamamızın aynı puntolarla, aynı yazıda kamuoyuna duyurulmasını rica ederiz.
Saygılarımızla.
T.C. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Vekili
Av. Niyazi DEMİRBOĞA
Hukuk Müşaviri

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber