Eğitimciler: Dört yıla öğretmen yetmez

Haber Giriş : 09 Haziran 2005 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler, liselerin dört yıla çıkmasını olumlu karşılasa da bunun için yeterli altyapı olmadığı görüşünde.
İstanbul Üniversitesi Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Avcı: Uygulamaya olumlu bakıyorum ancak bu durumda var olan öğretmen açığı daha da artacak. Lise eğitimi sonunda genel sınav yapılması da konuşuluyor. Buna da olumlu bakıyorum. Ancak bu sınavı üniversiteye giriş için aşama sınavı olarak görmemek lazım.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan: Benim kuşağım dört yıllık liselerden çok çekti. Onbinlerce köy okulu tek sınıflı, tek öğretmenli ve ikili eğitim yaparken, birçok köyde okul bile yokken buralarda İngilizce öğretmeni nasıl devreye girecek. Akıl almaz bir şey bu. Dört yıla yayılan bir lise eğitimine ne derslik ne de öğretmen yetişir.

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: Dört yıla çıkmasının hem artıları hem eksileri var. Hazırlık sınıfları bir anlam ifade etmiyordu. Bu açıdan boşa giden bir senenin anlamlı hale getirilmesi güzel. Öte yandan şimdiki sistemde son sınıf öğrencisi okula gelmiyor. Bizim çağrımız bugün üç yıl olan liselerin içini doldurmak, ÖSS müfredatı ile ve okul müfredatını uyumlu hale getirmek. Yeni sistemle öğretmen açığı daha da artacak.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer: Bunun çok hazırlıklı geçiş olmadığı ortada. Bu sistemle Anadolu ve düz liseler arasındaki farklılıklar nasıl giderilecek? Eğitim Sen olarak liselerin dört yıla çıkarılmasıyla ilgili proje hazırlamıştık. Buna göre dokuzuncu sınıfta rehberlik ve yöneltmeyi önerdik. Yükseköğretim programları da bu alanlardan gelenleri kredi sistemine göre alacaklardı.

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk: Daha sekiz yıllık kesintisiz eğitimin problemleri ortada. Binlerce okulda birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim var. Bakanlık sekiz yıllık eğitimde sınıfta kaldı. Sınıf mevcudu 70 olan liseler var, dört yıla geçiliyor ama fiziki imkân yeterli değil. Öğretmen açığı var. Hazırlık sınıflarının kaldırılması ve dil eğitiminin süreye yayılması yanlış değil.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber