3. iddianame, KCK'nın Basın Komitesi'ni deşifre etti

Terör örgütü KCK'ya ilişkin aralarında gazetecilerin de bulunduğu 36'sı tutuklu 44 şüpheli hakkında hazırlanan 3'üncü iddianame, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmakla suçlanan sanıklar hakkında 7,5 ile 22,5 yıl arasında hapis cezaları istendi. 800 sayfalık iddianame, KCK'nın Basın Komitesi'ni de deşifre etti. Sanıklar, komitenin üyeleri olarak iddianamede yer alırken, komitenin terör örgütünün amaçları doğrultusunda kara propaganda ve ajitasyon çalışmaları yaptığına dikkat çekildi. Gizli tanık Cemile'nin savcılığa verdiği ifade ise iddianamede şöyle aktarıldı: "Basın mensubu adı altında faaliyet gösterenler dağa çıkabilecek insanları tespit eder. Bu şahıslar bazen yurtsever ailelerin evlerinde, bazen de BDP ilçe binalarında konaklatılır."

Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar tarafından hazırlanan iddianamede, çoğunluğu basın mensubu olan sanıkların KCK'nın 'Basın Komitesi'ne üye oldukları iddiasına yer verildi. 12 sanık KCK yöneticisi olmakla, 32 sanık ise KCK terör örgütü üyeliğiyle suçlanıyor. Davanın ilk duruşmasının 10 Eylül'de Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülecek. Sanıkların 'silahlı terör örgütü yöneticisi olmak', 'terör örgütüne üye olmak', 'terör örgütüne yardım etmek' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlarından 7,5 ile 22,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. İddianamede, KCK sözleşmesi kapsamında 'İdeolojik Alan Merkezi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Basın Komitesi'nin, KCK/PKK terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda kara propaganda ve ajitasyon çalışmaları yaptığı kaydediliyor. Komitenin, terör örgütünün ülke içindeki sözcüsü haline geldiği, örgüt lehine Türkiye ve dünya kamuoyunda ılımlı bir ortam oluşturmaya çalıştığı aktarılıyor. Soruşturma sürecinde savcılığa ifade veren gizli tanık 'Cemile', 2007 yılında KCK sözleşmesi ile Mustafa Karasu başkanlığında tek elden yürütülen bir Basın Komitesi oluşturulduğunu dile getiriyor. 'Basın mensubu' adı altında faaliyet gösteren şahısların, çalışma alanlarındaki dağa çıkabilecek insanları tespit ettiğini belirten gizli tanık, "Dağa aktarılacak şahıslar yurtsever ailelerin evlerinde konaklatılır ve bazen BDP ilçe binaları da eleman aktarımları konusunda konaklama yeri olarak kullanılır." diyor.

Gizli tanık 'Bahar' ise Basın Komitesi'nin de tüm organlar gibi rutin olarak örgütsel toplantılar yaptığını anlatıyor. Bu toplantılara PKK lideri Murat Karayılan'ın başkanlık ettiğini dile getiren tanık, Basın Komitesi'nin görevini 'KCK/PKK lehine yayın yapmak, örgütün propaganda organı işlevi görmek ve yasa dışı eylemleri teşvik etmek' olarak özetliyor. Basın komitesinin Türkiye ayağını 'Azadiye Welat, Özgür Gündem, Özgür Halk, Dicle Haber Ajansı, Gün TV' olarak sıralayan Bahar, komitenin Avrupa kolunu ise 'Fırat News, Roj TV, Yeni Özgür Politika' yayın organları şeklinde açıklayor. Ayrıca kadınlara ve gençlere yönelik örgütsel dergiler de çıkarıldığını ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber