Cezaevindeki vekillerin işi haftaya kaldı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turan YILMAZ-Bülent SARIOĞLU

Tutuklu milletvekillerini tahliye formülleri için gözlerin çevrildiği AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) konuyu önümüzdeki hafta ele alması bekleniyor.

Ancak MYK'daki ağırlıklı eğilim, muhalefetin önerdiği özel düzenlemelerin doğru olmayacağı yönünde.

Çiçek: Bana dönmediler

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in muhalefetle yaptığı toplantıda uzlaşma sağladığı Ceza Muhakemesi Yasası'nın 100'üncü maddesinde planlanan değişiklik, milletvekillerinin her şartta tutuksuz yargılanmalarını, cezaevindekilerin derhal tahliye edilmesini, verilebilecek hapis cezalarının da dönem sonuna ertelenmesini içeriyor. Meclis Adalet Alt Komisyonu'nda Ceza Muhakemesi Yasası'na eklenen hüküm ise, ?adli kontrol? uygulamasında üst ceza sınırını kaldırarak, terör suçlaması veya ağır cezadan yargılananlar hakkında da tahliye seçeneğine kapı aralıyor. Ancak muhalefet partilerinin yöneticileri, ?delil karartma ve kaçma şüphesi? ile cezaevinde tutulan vekiller için bu dolaylı formülün işlemesine fazla şans tanımıyor.

Komisyonda tasarıya sonradan eklenen metin, uzlaşılan formülün rafa kaldırılma riski nedeniyle muhalefette kaygı oluşturdu. CHP'lilerin açıklama istediği Meclis Başkanı Cemil Çiçek dün itibariyle Ak Parti'den kendisine dönüş olmadığını söyledi. Çiçek, ?Sorunun bir yargı süreci var. Keşke bu sorun yargıda çözülse. Davalar bitiverse, bir şekilde bu iş ortadan kalkar ama davalar bitmedi. Arzu edilen yargıya intikal etmiş bu işlerin yargı yoluyla sonuçlanmasıdır. Üç siyasi parti bu konuda bir yaklaşım getirdi. Bu sorunun bir şekilde çözülmesi lazım. Keşke Türkiye bu noktaya gelmeseydi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber