Ordu'da HES'ler mahkeme kapısında

Ordu'da sürdürülen HES çalışmalarında, şirketlerin özensiz tutumu doğanın ekosisteminin geri dönüşümsüz olarak değişmesine sebep oluyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2012 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kabadüz ilçesinde yapımı planlanan Çambaşı Barajı ve Darıca-II HES projesiyle Derinçay Regülatörü ve HES projesi inşaat çalışmaları sürüyor. Çalışmalarda şirketlerin özensiz tutumuyla bazı ırmak yataklarının dolgular sonucu küçüldüğü gözlenirken, yörenin doğal dengesine dikkat edilmediği göze çarptı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu'ndan Gül Ersan, Çambaşı Barajı ve Darıca-II HES projesiyle Derinçay Regülatörü ve HES projesi hakkında Ordu İdare Mahkemesine, ÇED kararlarının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldığını söyledi. Çambaşı Yaylası ve obalarını da susuz bırakacak olan bu projelerin bir an önce durdurulması gerektiğini anlatan Gül Ersan, şöyle konuştu: "Çünkü, inşaat aşamasında bile doğanın geriye dönüşsüz bir şekilde yok olduğunu gözlerimizle gördük. Bu projeler için turizm alanları, ormanlık alanlar, arkeolojik alanlar ve doğal SİT alanları hiç sakınmadan kullanıma açılıyor. İnşaat çalışmalarının yerleşim yerlerini ve tarım alanlarını tahrip etmesi, derelere dökülen hafriyat nedeniyle balıkların azalması normal karşılanıyor. HES şirketleri ÇED raporlarında çevreye zarar vermemek için alacakları önlemleri uzun uzun yazıyorlar ama iş uygulamaya geldiğinde doğaya vahşice saldırıyorlar. Şirketlerin çalışmalarını denetlemesi gereken kurumlar, şikayet halinde bile hiçbir şey yapmıyorlar.?

Çambaşı Barajı ve Darıca-II HES için ÇED Olumlu kararı veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı, Derinçay Regülatörü ve HES için ?ÇED Gerekli Değildir' kararı veren Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü dava ettiklerini belirten Gül Ersan, Ordu İdare Mahkemesi'nin her iki proje için de dava sonuçlanıncaya kadar yürütmeyi durdurma kararı vermesini beklediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber