TÜBİTAK ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri yarışması sonuçlandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2005 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda, Türkiye çapında 700 araştırma projesinin katıldığı ön elemelerden sonra 350 proje arasına giren ve projeleriyle Türkiye 2.'liği derecesini alan Manisa Doruk Koleji öğrencileri, Vali Orhan Işın tarafından ödüllendirildi.

Ödül töreni için Vali Orhan Işın, Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir, Özel Doruk Koleji Müdürü Niyazi Evren, projeleriyle Türkiye 2.'si olan Doruk Koleji Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerinden Nil Yalçınkaya ve Necla Özgürler ile Danışman Öğretmen Bekir Avşar ve Halkla İlişkiler Uzmanı İncinur Mumcuoğlu'nu makamında kabul etti. Törende, Nil Yalçınkaya ve Necla Özgürler'in Biyoloji dalında, 'Krom VI'nın toprak solucanı üzerindeki sitotoksik, anatomik ve nörotosik etkilerini inceleyerek, toprak solucanlarını ağır metal tayininde biyomarker olarak kullanıldıkları test yöntemlerinin birleştirilmesi projesi' ile yarışmada, Türkiye 2.'liği derecesini aldıkları belirtildi. Projeleri hakkında bilge veren Nil Yalçınkaya ve Necla Özgürler, "Kirlenmiş bir alanın çevre gözleminin parçası olarak kirlilik kaynağının varlığını ve yayılımını hızlı bir şekilde tanımlayabilmek ve yerel fauna üzerindeki toksikkolojik değerlendirme yapmak önemlidir. Çevre kirletici maddelere maruz kalma ve bunları etki derecelerini belirleme ve belgelendirme biyomarker organizmalar yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, çevreye yayılan ağır metal iyonlarının biyolojik organizmalarla tespit yöntemlerine ülkemiz araştırmacıların dikkatini çektik" dedi.

Özel Doruk Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yaşar Coşkun da, "TÜBİTAK'ın ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri yarışmasında 2003 yılında teşvik, 2004 yılında Türkiye 1.'liği, 2005 yılında da Türkiye 2.'liğini yakaladık" şeklinde konuştu.

Vali Orhan Işın, projeleriyle Türkiye 2.'si olan Nil Yalçınkaya ve Necla Özgürler'e ödül ve belgelerinin yanı sıra altın kaplama dolma kalem takımı hediye ederek, "Bu tür çalışmaları yapan çocuklarımız Türkiye'nin geleceğidir. Onları ne kadar iyi yetiştirebilirsek Türkiye'nin geleceği de o kadar parlak olacaktır. Bu öğrencilerimiz geleceğimizin bilim adamları olacaktır. Keşte tüm öğrencilerimizi bu ortamda yetiştirebilsek. Bu çalışmaların her okulda belli ödeneklerle desteklenmesi gerekmektedir. Doruk Koleji nasıl destek alıyorsa diğer okullar da bu desteği sağlamalıdır. Ülke olarak da bunu yapmalıyız. Bu konular için ödenekler ayırtmalı ve öğrencilerimizi desteklemeliyiz. Çünkü Türkiye'nin geleceği bu araştırmalar sayesinde olacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber