'Gerekirse borsa'yı sırtımda taşırım'

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, İstinye'deki İMKB binasının Ataşehir'e taşınıp taşınmayacağıyla ilgili "Benim sabit fikirlerim yok. Gerekirse Borsa'yı sırtımda taşırım" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 22:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turhan, göreve geldiğinde bu yana ilk kez basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında, İMKB'yle ilgili bilgiler veren ve soruları cevaplandıran Turhan, borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa kapitalizasyonunun 250 milyar dolar olduğunu belirterek, bunun da milli gelirin dörtet birine denk geldiğini söyledi. İlk çeyrek rakamlarına göre, gelişmekte olan ülkeler arasında İMKB'nin işlem hacmine göre 10. sırada olduğunun altını çizen Turhan, "2010-2012 yılları arasında İMKB ekonomiye 9 milyar dolar,yatırımcılara da 15 milyar doların üzerinde katkı, fon sağlamıştır. İMKB'de hisse senetleri piyasası, tahvil ve bono piyasası, yabancı menkul kıymetler ve gelişen işletmeler piyasası olmak üzere 4 temel piyasa bulunmaktadır. Son 2 yıl 420 milyar doların üzerinde hisse senetleri piyasamızda işlem gerçekleşti. Bu yılın ilk 4 ayındaki performansa baktığımız zaman, 124 milyar dolar gibi bir rakam görüyoruz. Tabii önümüzdeki dönem bunun daha çok artması bizim hedeflerimizden biri'' dedi.

Piyasada işlem gören hisse senetlerinin yüzde 60'dan fazlasının yabancı yatırımcıların elinde olduğunu belirten Turhan şunları kaydetti:

"Kriz dönemi boyunca bu oranın çok fazla düşmediğini görüyorsunuz. Bu, aslında küresel yatırımcıların Türk sermaye piyasalarına olan güvenin göstergesi olarak kabul edilebilir. Tahvil ve bono piyasasındaki işlem hacmi son derece yüksek. Kesin alım-satım pazarında 2011 yıl sonu itibariyle 300 milyar dolara yaklaşıldı. Nitelikli yatırımcıya ihraç pazarında işlem gören özel kesim menkul kıymetlere bakıldığında ise 2012 yılının Nisan sonu itibariyle 128 milyon dolarlık işlem hacmi var. İMKB'nin yıllık toplamlikiditesi 2,5 trilyon dolara geldi. İMKB, bölgenin en likit borsası. Yılın başından bugüne kadar toplam 17 halka arz yapıldı. Bu halka arzlar sonucunda 300 milyon liralık kaynak sağlandı. Borçlanma araçlarında ilk 5 ayda 74 ihraç gerçekleşti" dedi.

Türkiye'nin en büyük bin şirket içinden 127'sinin Borsa'da işlem gördüğünü belirter Turhan, "İSO'nun ilk 500 şirketi içinde yeralan şirketlerden sadece 86'sı, ilk 100 içinde yeralan şirketlerden de sadece 28'si işlem görüyor. Gerekli adımların atılması halinde büyük bir potansiyelin bulunmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'deki sermaye piyasalarının ciddi bir konsolidasyona ihtiyacı olduğun ifade eden Turhan, ''Bu çerçevede İMKB'nin, VOB'un, İstanbul Altın Borsası'nın ve gelecekte kurulabilecek diğer borsaların ortak bir işlem platformunda, tek bir erişim noktasından, tek bir takas ve saklama sistemi üzerinden ve tek bir düzenleme çerçevesinden yatırımcıya sunulması son derece büyük önem taşır. Bu ortak platform aynı zamanda Türkiye'nin bölgesindeki diğer borsalarla entegrasyonunu, piyasa ilişkisini sağlaması,karşılıklı menkul kıymetlerin birbiriyle kotasyonuna imkan sağlamasını mümkün kılarak İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin hayata geçirilmesini sağlayacak en önemli husustur. İstanbul bir finans merkezi olacaksa, borsanın bölgenin merkez borsası olması son derece önemli. Bunu yapabilmek için de bu vizyonu hayata geçirmemiz çok büyük destek sağlayacaktır. 'Önümüzde bir sürecimiz var. İlk sürecimiz şirketleşme, yatay ve dikey entegrasyon ile sonunda halka arza gidiyor. Bu yol haritasında İstanbulBorsası'nın değerinin olabildiğince yükseltilebilmesi, sermaye piyasalarımızın, şirketlerimizin, yatırımcılarımızın, kamunun faydasının olabildiğince artırılabilmesi açısından bu büyük önem taşıyor. Bu yatay ve dikey entegrasyonun sağlanması ve sağlanmaması arasında yaklaşık bire dörtlük fark olacağını söyleyebilirim. Borsa'nın görülmeyen, hesaplanamayan etkilerini dikkate alırsanız, Türkiye'nin asla tolere edemeyeceği bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizi söyleyebilirim" dedi.

Turhan, İMKB'nin hedeflerini ise şöyle açıkladı: "Piyasa değerinin milli gelire oranla yüzde 80 seviyesine ulaşması, 1 trilyon dolarlık piyasa değeri, en az bin şirketin İMKB'de işlem görmesi, İstanbul'un finans merkezi olması".

Turhan, İMKB binasının Ataşehir'e taşınıp taşınmayacağıyla ilgili sorulara ise şu karşılığı verdi:

''Borsa'nın burada kalmasının da bazı avantajları var, Ataşehir'de planlanan finans merkezine taşınması da değerlendirilebilir. Bunun, daha geniş çerçevede değerlendirilmesi doğru olur. Şirketleşme sürecinde sanırım buna en doğru, en sağlıklı cevabı vermek mümkün olacak. İMKB'nin şirketleşmesi öncelikle yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle ilişkili. Sermaye Piyasası Kanunu yürürlüğe girer girmez, çok kısa süre içinde çalışmaların tamamlanacağını umut ediyorum. Kanun, Parlamentomuz tatilegirmeden yürürlüğe girerse, biz de 2012 yılında inşallah şirketleşmemizi tamamlamış oluruz".

Turhan, kendilerine Ataşehir'de bir yer gösterildiği fakat burayı beğenmedikleri yönünde bir rapor hazırladıkları iddialarına ise "Benim bildiğim bize resmi olarak tebliğ edilen herhangi bir şey olmadı. Tabii ki çalışmalar vardır. Ben açıklıkla şunu da söyleyeyim, Borsa'nın bina olarak nerede kalması İstanbul'un küresel finans merkezi olmasına katkıda bulunacaksa, ben Borsa'yı gerekirse sırtıma alır oraya taşırım. Benim sabit fikirlerim yoktur. Ben, değişime ve dönüşüme inanan bir insanım'' karşılığınıverdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber