Muhtar ve din görevlileri keneye karşı bilgilendirildi

Kastamonu'da Azdavay Devlet Hastanesi tarafından muhtar ve din görevlileri kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgilendirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu'da Azdavay Devlet Hastanesi tarafından muhtar ve din görevlileri kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgilendirildi. İlçede kurumlar tarafından yapılan bütün çağrılara rağmen muhtar ve din görevlileri gereken ilgiyi göstermezken, Azdavay'da geçtiğimiz ay kene ısırması sonucu Nigar Orman hayatını kaybetmişti.

Azdavay Belediyesi toplantı salonunda yapılan bilgilendirmede Azdavay Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Sinem Akboğa Bakırcı tarafından yapılan sunum ve slayt gösterisinde ilçede bulunan muhtar ve din görevlilerine Kene ısırması ve KKKA hastalığı hakkında bilgiler verildi.

Toplantıya gerekli ilginin gösterilmemesi dikkatlerden kaçmazken Uzm. Dr. Sinem Akboğa Bakırcı, havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarının artmaması için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını kaydederek, ?Bahar ayının başlamasıyla birlikte görülen kene vakalarının artmaması için vatandaşların bu konuda daha duyarlı ve daha bilinçli olmaları adına Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlatılan fotoğraflarla desteklenmiş el broşürlerini tüm halkımıza dağıtıyoruz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kenedeki mikropların sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık, genellikle insanlara kene tutunması ve kenelerin çıplak elle toplanması veya ezilmesiyle bulaşır. Bu nedenle keneleri kesinlikle elle öldürmeyip patlatılmaması lazım. Vücudumuzdaki keneye çıplak elle dokunmamak şartıyla en yakın sağlık birimine gitmek şarttır. Kenelerin üzerine sigara basmayıp kolonya dökülmemelidir? dedi.

Bakırcı, ayrıca arazide olan vatandaşların paçalarının çorap içine sokulması gerektiğini vurgulayarak, ?Keneler uçmaz, zıplamaz, yerden tırmanarak çıkar. Bu nedenle özellikle arazideyken pantolon paçalarının çorap içine sokulması gerekmektedir böylelikle kene vakalarının önüne geçilmiş olunacaktır? diye konuştu.

Yapılan sunumun ardından davetlilere KKKA hastalığını anlatan el broşürleri ve kene çıkarma aparatı dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber