Başkentte, kuduz vakalarına karşı sürek avı düzenlenecek

Ankara'nın Polatlı, Haymana Beypazarı ve Gölbaşı ilçelerinde yaygın olarak görülen kuduz vakalarıyla mücadele için tilkilere karşı sürek avı düzenlenecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mühsin Temel, Ankara'nın Polatlı Ziraat Odası Başkanlığı'nı ziyaret etti. Temel, basın mensuplarının artan kuduz vakalarına ilişkin sorularına, Polatlı'nın Gümüşyaka, Basri, Tüfekçioğlu, Özyurt, Avdanlı, Yenimehmetli köyleri ile Haymana, Beypazarı, Gölbaşı ilçelerinde kuduz vakaları görüldüğünü ve bu merkezlerde Kuduzu yayan tilkilerle yönelik sürek avı düzenlenecek cevabını verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilk kez böyle bir uygulamaya izin verdiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, ?Ankara'da yayılmaya etkin olan tek hayvan tilkiler. Bununla ilgili olarak ilçe müdürlüklerine yazıları gelecek, bugün imzaladım. Özellikle kuduz hastalığının çıktığı ilçelerde tilkilere yönelik sürek avı tertip edilmesi ve bunun kaymakamın organizasyonunda gerçekleştirilmesi hususunda Orman ve Su işleri Bakanlığı'ndan ilk defa izin aldık. Çünkü yaban hayatıyla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı kolay kolay izin vermiyor. Kuduz hadisesi nedeniyle izin alındı. Sürek avının ne şekilde yapılacağına ilişkin kriterlerde belirlendi. Sürek avının sadece tilkilerle yapılması için karar alındı.? dedi.

Son 5 aylık süreçte Ankara'da 20 bin hayvanın aşılandığını ve kuduzla mücadele için havadan aşılama yönteminin gerçekleştirileceğini anlatan Temel, sınır ilçeler köyler, yaban hayatının hareketiyle bağlantılı olarak tamamen risk altında olduğunu ifade ederek vakaların yüzde 90'nın tilkilerden kaynaklandığını vurguladı.

3 YIL İÇİNDE ANKARA'DAKİ TÜM HAYVANLAR AŞILANACAK

Muhsin Temel, Türkiye'de ilk olarak hayvan aşılamalarında enjektör yerine göz damlası kullandıklarını belirtti. Ankara ve ilçelerinde 793 bin adet küçükbaş, 100 bin adet büyükbaş hayvan olduğunu söyleyen Temel toplamda 400 bin hayvanın brusella hastalığına karşı aşılandığını kaydetti. Temel, önümüzdeki üç yıl içinde başkent ve ilçelerindeki tüm hayvanların aşılanacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber