Devlet medyasının özel haber kavgası

Haber Giriş : 26 Haziran 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin iki büyük haber kuruluşu TRT ile Anadolu Ajansı, Viyana'da haber savaşı yaptı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da katıldığı Viyana'daki PES (Avrupa Sosyalistleri Partisi) toplantısında Avrupa Parlamentosu Başkanı Joseph Borrell yüzünden kapışan iki kurumun kavgasının büyümesini Baykal önledi.

Önceki akşam yaşanan olayda, Baykal'ın Dışilişkiler Sekreteri Petek Gürbüz'ün de yardımıyla Borrel'den randevu alan TRT Muhabiri Serhan Asker, bu röportajı Ankara Merkezi ile görüşerek özel haber diye geçti. TRT yönetimi haberi önemseyerek Avusturya Televizyonu ORF'den özel yayın izni aldı.

NEDEN KAYNAK GÖSTERMEDİNİZ

Ancak aynı saatlerde a.a.'nın Viyana Muhabiri Ali Haydar Yurtsever de tanık olduğu bu mülakatı haber yaparak Ankara'daki merkezine geçti. Kendi muhabirlerinin özel haberinin a.a.'nın yayınına da girdiğini gören TRT Haber Merkezi yöneticileri, Viyana'daki muhabirleri Serhan Asker'i arayarak, ?Özel haberimiz dedin ama simdi a.a. da kullandı. Nedir bu olay böyle' diye bilgi istedi. Asker'in ?Bizim özel haberimiz... Borrell, Türkiye'nin ulusal kanalı diye bize konuştu. a.a. muhabirinin, haberinde TRT'ye yapılan açıklama diye kaynak göstermesi gerekirdi' dedi. Bunun üzerine Ankara'da TRT Haber Dairesi yöneticileri, a.a. Genel Müdürlüğünü arayarak, ?Bizim özel haberi kaynak göstermeden yayınlıyorsunuz' diye sitemde bulundu. a.a. yönetimi de, Viyana Muhabiri Ali Haydar Yurtsever'den bilgi istedi.

VİYANA'DA SERT RÜZGARLAR

Ankara'daki merkezlerde yaşanan bu tartışmalar Viyana'da iki muhabir arasında daha sert rüzgarlar esmesine neden oldu. Özel röportajı yapan TRT Muhabiri Asker, a.a. muhabiri Yurtsever'e ?Gazetecilik etiği, haberinde bizi kaynak göstermeni gerektirirdi' dedi. Yurtsever ise ?Biz de oradaydık, bizim yanımızda konuştu' diye karşılık verdi. Asker de, Borrell ile konuşmasını çekmek isteyen Cihan Haber Ajansi Muhabiri'nin, uyarı üzerine özür dileyerek çekim yapmadığını hatırlattı.

BAYKAL SAKİNLEŞTİRDİ

Röportaja aracılık eden Baykal'ın danışmanı Petek Gürbüz ise Asker'i doğrulayarak, ?Borrell, TRT'ye özel konuştu, a.a. kaynak göstermeliydi' dedi. İki muhabir arasında Viyana'da gece geç saatlere kadar süren tartışmayı CHP lideri Baykal, TRT Muhabiri Asker'i ?Canını sıkma, gerekirse ben de konuşurum, ben senin haklı olduğunu biliyorum, Petek bana her şeyi anlattı' diyerek sakinleştirdi.

Merkel'i tanımıyorum

Jozep Borrell TRT ile a.a. arasında kavga çıkartan röportajında, şunları söyledi: ?Türkiye ile müzakereler 3 Ekim'de başlayacak. Avrupa'da birlik anayasası için verilen hayır oylarının Türkiye ile ilişkisi bulunmuyor. Türkiye'ye verilen sözler konusunda hiçbir değişiklik olmadı. İngiltere Başbakanı Tony Blair de AP'de yaptığı konuşmada bunu teyit etti. Zaten birliğin Türkiye'ye karşı angajmanlarını hiçbir dönem başkanı değiştiremez. Ben Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Angela Merkel'i tanımıyorum.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber