'Başarısız karneye aşırı tepki çocuğun hafızasına kazınıyor'

Bir yıllık yorucu geçen eğitim dönemi bu hafta son buluyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir yıllık yorucu geçen eğitim dönemi bu hafta son buluyor. Cuma günü karne alacak çocuklara yönelik ailelerin davranışları da önem taşıyor. Uzmanlar, ailelerin karnesi başarısız olan çocuklarına yönelik aşırı tepki göstermelerinin, çocukların hayatları boyunca hafızalarına kazınacak, olumsuz iz bırakmaya neden olacağı uyarısında bulundu.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan, yaşanabilecek karne gerginliği konusunda aileleri uyararak, çok dikkatli olmalarını istedi. Başarısız karnelere gösterilen aşırı tepkilerin, çocuklarda yaşamları boyu silinemeyecek olumsuz izler oluşmasına neden olabildiğinin altını çizdi. Karne dönemi yaklaşırken her öğrencide düşük not kaygısı nedeniyle stres durumu yaşandığını, bu stresin azaltılması ve ilerleyen zamanda sıkıntılı olan derslerle baş edilmesi için ailelere birçok görev düştüğünü vurguladı.

Sevim Buzkan, ailelerin, notları ne olursa olsun çocuklarına kıymetli olduğunu, onlara her koşulda değer ve önem verdiklerini göstermelerini istedi.

Buzkan, şu uyarılarda bulundu: ?Çocuklara okuldaki başarısının kişiliğiyle alakalı olmadığı, kişiliğinin değerlendirilmediği sadece başarı yönünden çeşitli eksikleri olduğunu belirtmek gerekir. Okuldaki başarısındaki, eksiklikler tamamlandıktan sonra her şeyin yoluna gireceğine çocuklar inandırılmalıdır. Bu sayede çocukta herhangi bir özgüven eksikliği probleminin oluşmaması sağlanacaktır. Çocuğunuzun başarısız olduğu derslerin üzerinde durmak yerine, başarılı olduğu konuları, spor, müzik ve resim vs. gibi alanlarda var olduğunu, bunları başardığına göre dersleri de kolaylıkla halledebileceğini ona söyleyerek cesaretlenmesini sağlayabilirsiniz. Önemli olanın o derste başarılı olmak yerine onun ne kadar çaba sarf etmiş olduğunu belirtirseniz çocuğunuz için önemli olan olumlu adımı atmış olursunuz.?

?Aileler öncelikle çocuklarını çok iyi gözlemlemeliler.? tavsiyesinde bulunan Buzkan, ?Onları tanımalı, hangi konular ve çalışmalardan zevk aldığını öğrenerek derse nasıl çalışması ve adapte olması gerektiğini öğretmeliler. Eğer çocuğunuz elinden geleni yaptığını düşünüyor ve siz de bunu görüyorsanız karnenin sonucu ne olursa olsun o karne iyi bir karnedir. Karne alındıktan sonra çocuklara hemen eksik olan konuları ve dersleri çalışmasını, arkadaşlarına yetişmesini söylemek yerine, onlara tatil yapması için zaman vermeli ve o dönemi kaliteli bir şekilde geçirmesi sağlanmalıdır.? dedi.

Buzkan, ailelerin çocuklarını asla yargılamamalarını, başarısızlıklar halledilebileceğini ancak çocuğun üzerinde bırakılan kötü etkinin psikolojik anlamda ciddi bozukluklara neden olabildiğini anlattı. Buzkan, çocukların psikolojik ve fizyolojik sağlıklarının her şeyden önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber