Çorum'da 30 bin kişi yağmur altında Türkçe Olimpiyatları'nı izledi

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları Çorum'da 30 bin kişinin katılımı ile gerçekleşti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları Çorum'da 30 bin kişinin katılımı ile gerçekleşti. Şehir Stadyumu'nda düzenlenen organizasyona dakikalar kala başlayan sağanak yağmura rağmen vatandaşlar 35 ülkeden 70 öğrencinin sahne aldığı Türkçe Olimpiyatları'nı izlemek için stada akın etti.

Organizasyona Çorum Valisi Nurullah Çakır, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ak Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarının yanı sıra 30 binden fazla vatandaş katıldı. 35 ülkeden 70 öğrencinin sahne aldığı şölende Afrika'dan gelen çocukların halay ve horon gösterileri izleyicilerden büyük alkış aldı. Tunuslu kız öğrencinin seslendirdiği Karadeniz türkülerine katılımcılar da eşlik etti. Çorum'un yanı sıra Yozgat, Amasya, Çankırı gibi çevre illerden yoğun katılımın olduğu organizasyon öğretmenleri tarafından özenle yetiştirilen yabancı öğrencilerin renkli gösterilerine sahne oldu.

Organizasyona destek veren hayırseverlere plaket sunulması esnasında konuşan Çorum Valisi Nurullah Çakır ''Biliyordunuz gönderdiğiniz öğretmenler birgün demet demet çiçeklerle geri geleceklerdi. Bugün onları görüyoruz.'' dedi. Organizasyonun hazırlanmasında emeği geçen Anadolu insanını himaye edenleri alkışladıklarını belirten Çakır, Çorum'un da 7 bin yıllık bir uygarlığa ev sahipliği yaptığını hatırlattı. İlk defa barış antlaşmasının Çorum'da imzalandığını belirten Vali Çakır, ''Hoşgörü dünyanın dört bir yanına dağıldı. Bize bu güzelliklerle buluşturan hayırsever iş adamlarımıza ve TÜRKÇEDER'e teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise Türkçenin sadece konuşma dili olmadığını, aynı zamanda bir sevgi dili de olduğunu belirtti. Yağmura rağmen organizasyondan ayrılmayanların hal diliyle sevgilerini gösterdiğini ifade eden Uslu, kendisini anadan, yardan uzak diyarlara atan, fedakarca çalışmayı göze alanların bugün hayal bile edilemeyen dünyanın dört bir yanına Türkçe konuşulmasını ve okunmasını sağladıklarını dile getirdi. Uslu, projenin mimarı olan Hocaefendiyi saygıyla selamladığını kaydederek şöyle devam etti: ''Devletimizin bu okullara gösterdiği himaye, devletimizin bu ülkelere yaptığı yatırımlar ve dünyanın dört bir yanında bayrağımızı dalgalandıran okullarımızın bize gurur veren yaygınlığı, az önce kardeşlerimizden dinlediğimiz Türkçeyi bir dünya dili haline getirerek ülkemizi küreselleştirmeleri Türkiye'nin yeniden şahlanmasının göstergesidir. Büyük devlet gibi davranmak, bütün mazlum devletlere el uzatmak, dünyayı bir barış haline getirmek zorundayız. Çocuklarımızın anne babalarına selam gönderiyorum''

KÜLCÜ: ÜŞÜDÜNÜZ AMA ÜŞENMEDİNİZ, TİTREDİNİZ AMA GİTMEDİNİZ

Organizasyona saatler kala sağanak yağmura rağmen stadı dolduran ve Türkçe'nin çocuklarını bekleyen Çorumlulara seslenen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ''Üşüdünüz ama üşenmediniz, titrediniz ama gitmediniz.'' diyerek gösterilen vefayı takdir etti. Binlerce kişinin stadı tıklım tıklım doldurmasından büyük heyecan duyduğunu ifade eden Başkan Külcü söyledikleri şarkının artık bir şeyi daha hatırlatacağını belirterek, ''Islandığımız her yağmur 10'ncu Türkçe Olimpiyatlarını hatırlatacak.'' diye konuştu. Külcü yağmurun adeta karın altından çıkan bir kardelen gibi yer kürenin dört bir yanına dağılan Türkçe bülbüllerini yetiştiren Türk okullarını hatırlatacağını vurguladı.

Başkan Külcü sözlerini şöyle tamamladı: ''Anadan babadan ayrı, gurbeti kendisine vatan yapmış, orada bu evlatları yetiştiren fedakar evlatlarımızı hatırlatacak. Dün Anadolu'da Anadolu için atan bir yürek, bugün dünyanın dört bir yanında atan milyonlarca yürek oldu. Bu yüreklerin mimarını hatırlatacak bize. Ne güzel ki bizi böyle bir muhteşem kalabalıkla huzur içinde buluşturdu. İyi ki varsınız dediğimiz öğretmenlerimize maddi manevi hayır sahiplerimize de teşekkür ediyoruz. Bu okulların açıldığı yerlerde konsolosluğumuz yoktu, ancak onları karşılayan öğretmenler vardı. Sizlerin gayretleriyle hem okulların hem de Türkçe bülbülllerinin sayısı artacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber