Çankaya Belediyesi'nden köylü kadınlara hijyen eğitimi

Çankaya Belediyesi'nin Bala'dan ayrılarak bağlanan köylerde başlattığı proje kapsamında köy kadınlarına verilen gıda hijyeni eğitimleri veriliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda sağlığı uzmanları eşliğinde daha önce marmelat ve erişte üreten kadınlar bu kez de peynir yapımında izlenecek hijyen adımlarına ilişkin uygulamalı eğitim aldılar.

Temelleri iki yıl önce atılan ve alt yapı çalışmaları tamamlanarak hayata geçirilen 'Onurlu Tokluk İçin Kır-Kent Kardeşliği Projesi' doğal üretim yapan köy kadınlarına verilen eğitimlerle devam ediyor. Doğa Turizmi, Doğal ve Sağlıklı Gıda Üretimi ve Kooperatifleşme gibi üç sacayağı bulunan proje kapsamında ilk kez geçen yıl gıda sağlığı uzmanları eşliğinde marmelat ve erişte üretimi yapılmış, köylü kadınların ürettiği ilk ürünler Çankaya Belediyesi ve Çankaya Yardımlaşma ve Ekonomik Dayanışma Derneği (ÇAYED) desteğiyle kent merkezinde satışa sunulmuştu. ÇAYED Başkanı Nevzat Uğurel ve Karahasanlı Kırsal Kalkınma Kooperatifi Yönetimi işbirliğiyle köylülerin ürettiği marmelat ve eriştelerin bir kısmı Ankara'da yaşayan ve ÇAYED üyesi olan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştı. Projenin sağlıklı ve doğal gıda üretimi ayağında yer alan kadınlar, Karahasanlı Kalkınma Kooperatifi çatısı altında sürdürdükleri faaliyetlerinin kapsamını genişletmeye karar verince gıda sağlığı eğitimleri yeni başlıklar altında verilmeye başlandı.

Kent ve Tarım Çalışma Grubu Örgütlenme Koordinatörü Oğuz Emiroğlu, Kent ve tarım Projesi Koordinatörü Mehtap Yüksel ve süt teknolojileri konusunda uzman Ziraat Yüksek Mühendisi Gönül Yıldırım'dan oluşan ekip, proje kapsamındaki köylerden Karahasanlı'ya giderek yıllardır geleneksel yöntemlerle süt ve süt ürünleri üreten dört kadına eğitim verdi. 30 senedir geleneksel yöntemlerle peynir üretimi yapan çiftçi kadınlar, Suzan Gürler, Miyase Demir, Ayşe Saraç ve Hayriye Gediz, uzman Gönül Yıldırım eşliğinde, üretimde şart olan hijyen koşullarının nasıl sağlanacağına ilişkin teorik ve uygulamalı bilgi aldı. Eğitimde kadınlara seperatörden geçirme sırasında yapılması gereken işlemler, sütü mayalama ısısına getirirken alınabilecek önlemler, mayalanma ısısı, kullanılacak maya miktarı ve uyuması gereken diğer hijyen kuralları hakkında bilgi verildi, soruları cevaplandı. Uzmanlar eşliğinde üretilen süt ürünleri ve diğer gıda malzemeleri, proje kapsamında bölgede açılacak kahvaltı salonları ve kır kahvelerinde başkentli misafirlere sunulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber