Özelleştirme Kanunda Yapılan Değişiklik Kadrolaşmanın Önünü Açmaktadır

Özelleştirme Uygulamalarını düzenleyen mevzuatta önemli değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler ile özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlarda çalışan personelin nakline ilişkin yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bunlardan en önemlisi ise 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliktir. İstihadam fazlası olarak diğer kurumlara "Araştırmacı" olarak atanan kariyer meslek mensupları açısından lehte düzenlemeler getirirken; özelleştirmenin ruhuna aykırı olan bazı düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıntılar için tıklayınız...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2005 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme Uygulamalarını düzenleyen 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi yeniden düzenlendi. Yeni düzenleme şu anda Çumhurbaşkanınca incelenmektedir. Yeni düzenleme ile 4971 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten oldukça farklı düzenlemelerde ilave edildi.

Bunlardan en önemlisi ise, özelleştirme kapsam ve programına alınan kuruluşlarda kadrolaşmanın önünün açılmasıdır.

1-4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin 4971 sayılı Kanunla değişik eski halinde, "...İstihdam fazlası personel bildiren kuruluşlar aynı unvan, pozisyon ve görevler için hiçbir şekilde yeni personel alamazlar ve bu kuruluşlardaki memur, sözleşmeli personel, kapsamiçi ve kapsamdışı personel statüleri arasında geçiş yapılamaz..." hükmü yer almakta iken, yeni düzenlemede bu hüküm çıkartılmıştır.

BU ŞU ANLAMA GELMEKTEDİR: Özelleştirme kapsam ve programında yer alan bir kuruluştan diğer kurumlara nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen aynı unvan, pozisyon ve görevler için yeni personel alınamazken, bu tamamen kaldırılmıştır. Kuruluş istihdam fazlası olarak Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür, Uzman, Memur bildirecek, bildirim sonrası kadrolar iptal olacak, sonrasında o Kuruluşa tekrar Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Uzman... ihdas edilecek, bunlara atama yapılacak, yine bildirilecek...

YILLARDIR ÇÖZÜLMEYEN KISIR DÖNGÜ VE KADROLAŞMA MEKANİZMASI
Ayrıca statüler arasında geçiş yasağı da kaldırılarak personelin keyfi olarak statüler arasında kaydırılmasının önü açılmıştır.

2 "...Nakil hakkı tanınan bir kadro veya pozisyonda görev yapmakta iken İdare tarafından ihdas edilen ve iş kanunlarına tabi olan kadrolara atanmayı kabul edenler ile kuruluş özelleştirme programına alındıktan sonra kuruluşa naklen veya açıktan atananlar..." ibaresi 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine yeni eklenen bir düzenlemedir. Başta çok masum gelse bile; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı özleştirme kapsam ve programındaki kuruluşlarda istediği kadar kadro ihdas edecek.

4046 SAYILI YASANIN 22 NCİ MADDESİNİN SIK SIK DEĞİŞMESİ VE STATÜLER ARASINDAKİ GEÇİŞ YASAĞININ KALKMASI DA DİKKATE ALINARAK, BU KURULUŞLARA ÖZEL HUKUK HÜKÜMLERİNE GÖRE DOLDURULACAK BİNLERCE İNSANA YARIN NAKİL HAKKININ VERİLEMYECEĞİNİ KİMSE GARANTİ EDEMEZ. AMA HERKES BÖYLE OLACAĞINI TAHMİN EDEBİLİR.

Danıştay Birinci Dairesi Başkanlığının E:2004/80, K:2004/118, T:7.7.2004 sayılı İstişari Kararında da açıkça belirtildiği üzere; Özelleştirme İdaresi Başkanlığının böyle bir yola başvurması hem özelleştirmenin mantığına aykırıdır hem de özelleştirilecek kuruluşlara ilave külfet getirmektedir.

Umarız bu skandal düzenlemeden vazgeçilip, kara delik haline gelen KİT'leri bir an önce elden çıkartılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber