Çırak bulamayınca eşi ve ağabeyi ile çalışıyor

Tokat'ın Turhal ilçesinde, 40 yıldır mesleğini icra eden, ilçenin en eski terzilerinden Halil Yılmaz (53), çırak bulamayınca eşi ve ağabeyi ile mesleğini icra ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müftü Mahallesi Gültekin Topçam Caddesi'nde terzilik yapan Halil Yılmaz, terzilik mesleğine sahip çıkılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi. Bu şekilde gitmesi halinde ilçede 10 yıl sonra terzilik yapacak kişi kalmayacağını dile getiren Yılmaz, okuma düşüncesi olmayan gençleri bu mesleğe davet etti. İşini severek ve isteyerek yaptığını açıklayan Yılmaz, "Terzilik mesleği ölmez ama son zamanlarını yaşıyor. Vatandaş artık paça dikmek ve tamir için geliyor.? dedi.

15-20 yıl önce iş yoğunluklarının çok iyi olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti: "Özellikle bayramdan birkaç gün öncesinde çok yoğun oluyorduk. Hatta arafe günü eve gitmeyip sabah bayram namazına iş yerinden öyle giderdik. Tabii eski işler yok şimdi. Hazır giyim, konfeksiyon ve ucuz Çin malı, ucuz ve kalitesiz malların piyasaya girmesiyle bu mesleği bitme noktasına getirdi. Başka bir sıkıntı ise şimdiki gençlerin bu mesleğe heves etmemeleri, bunu meslek olarak görmek istememeleridir. Çırak ve kalfa bulamıyoruz. Biz de çareyi eşim ve ağabeyimde bulduk. Sağ olsunlar yıllarcadır birlikte çalışıyoruz. Ne yapalım çırak olmayınca işlerimizi yüzdürmek zorundayız.?

51 yıldır terzilik yapan Hasan İyiliksever (66) de uzun zamandır çırak bulamadığı için yalnız çalıştığını söyledi. İyiliksever, "Bizim meslek de teknolojik gelişmelere veya diğer etkenlere yenik düştü. Temennim memur olmayan fakat esnaflığa atılmak isteyen kişilerin bu mesleğe yönelmesidir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber