TBMM'nde yeni ihale kanunu kriz çıkardı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 22:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu İlan yapılmayan ihalelerde ihale dokümanının, sadece davet edilenlere satılacağına ilişkin yeni madde, muhalefetin tepkisine neden oldu

İlan yapılmayan ihalelerde ihale dokümanı, sadece davet edilenlere satılacak.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun teklifine, önergeyle yeni bir madde eklendi.

İlan yapılmayan ihalelerde ihale dokümanının, idare tarafından sadece davet edilenlere satılacağına ilişkin madde, muhalefetin tepkisini çekti.

Muhalefetin eleştirileri ve sorularına yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni maddenin, Kamu İhale Kanunu'nun ruhu ve özüne dokunmadığını belirtti.

Bayraktar, herkesin dosya alıp inceleyebildiğini ifade ederek, ancak doküman aldığında teklif verme hakkının doğduğunu, bunun da cevap vermeyi gerektirdiğini, bu nedenle ihale sürecinin uzadığını kaydetti. Bayraktar, ''(Dosyaya bakamaz, dosyayı alamaz, ihaleye giremez, şeffaflık kaldırıyor) Bunlar nereden çıkıyor?'' diye sordu.

Devletin acil işlerinin, acil yapılması gerektiğini, bu düzenlemeyi bunun için getirdiklerini vurgulayan Bayraktar, yasanın acil işlerde idarelere, ''senin acil işin olduğunda bu işi iyi yapanları çağır'' deme hakkı verdiğini anlattı.

-''Fikri bozuk dervişlerden değiliz''-

Bayraktar, maddenin arkasında yolsuzluk aramanın haksızlık ve kişinin kötü düşüncesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bunlar da Sayıştay'ın denetimine, yargıya tabidir. 10 kişiyi davet ettiniz, 70 kişi teklif veriyor, cevap vermek zorundasınız. 1 ayda bitmesi gereken ihaleyi 6 ayda bitiremiyoruz. Kimseyi aldatmıyorum. Benim bakanlığım ihale yapmıyor. Bir tane ihale veya başka yolsuzluk varsa her türlü cezaya razıyız. TOKİ'de 30 bin ihale yaptık, 3 bini büyük, 27 bini küçüktür. Çok sıkı denetlendik. Yolsuzluğa bulaşmadık, bundan sonra da bulaşmayacağız. Fikri bozuk olan dervişlerden değiliz. İdare yanlış kişileri davet ediyorsa Sayıştay, KİT Komisyonu denetlesin. Fakat devletin, hükümetin elini kolunu bağlamak doğru değildir. Canlı örnekleri var. Önergenin arkasında bir milim kötü niyet aramayın.''

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kamu İhale Kanunu'nun temel felsefesinin, ihalelerin rekabet ortamı ve saydam şekilde yapılması olduğunu belirtti. Hamzaçebi, ihaleye katılmasa, davet edilmese de ilgilenen herkesin şartnameyi alabilme hakkı bulunduğunu dile getirdi.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, düzenlemenin, yeni yolsuzluklar maddesi olduğunu öne sürerek, bunun çıkarılmasını istedi.

Ayrıca, kabul edilen bir başka önergeyle, ÖSYM'nin kurduğu veya iştirak ettiği şirketten ÖSYM'nin yapacağı mal ve hizmet alımlarında YÖK'ün uygun görüşü alınmak kaydıyla sınav faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik olarak yapılacak mal ve hizmet alımlarının, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulması kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber