DİE, Tedaş, TOBB, Maliye ve SSK'nın bilgileri tek havuzda toplanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Maliye Bakanlığı, SSK gibi kuruluşların elindeki bilgiler tek bir havuzda toplanarak, "Sanayi Bilgi Sistemi" oluşturulacak.

DPT ve DİE yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle elektrik tüketimi, istihdam verileri, vergi bilgileri ve buradan hareketle cirolar ile kapasite ve üretime ilişkin bilgilerin tek bir havuzda toplanarak DİE tarafından işlenmesi gündeme geldi.

Buradan elde edilecek bilgilere bakarak yeni yatırımcıların veya mevcut işletmelerin faaliyetlerini ayarlayabileceği ifade ediliyor.

DİE'nin sanayi sayımı ve üretime ilişkin bilgileri takip ettiği ancak bunun ihtiyaca tam olarak cevap veremediği belirtilirken, TOBB'un elinde de kapasiteye ilişkin bilgiler bulunduğu, ancak bunun da güncel olarak sürdürülemediği vurgulanıyor.

Maliye'nin matrahlardan hareketle ciroları ortaya çıkardığı, ancak bunu işleyemediği, TEDAŞ'ın ise sadece abone bazında bilgiye sahip olduğu hatırlatılıyor.

Tüm bilgilerin DİE'de toplanarak, Enstitünün bunları işlemesi konusunda bir konsensüs oluşurken, kuruluşların yazılı olarak konuya ilişkin görüşlerini vermesi bekleniyor.

Sistemin işleyişinde ilgili kurumların veri havuzuna giriş yaparak bilgileri aktarması, DİE'nin de elindeki verilerle bunları birleştirerek göstergeleri yayınlaması düşünülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber