Prof. Saylan: Katsayılar koz olarak kullanılıyor

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan, katsayıların çok iyi düşünüldüğünü belirterek, bozulmasının büyük zorluklar yaratacağını söyledi. Siyasi iktidarın katsayıları elinde koz olarak kullandığını söyleyen Saylan, "Bu durumda olay tartışıldığı ve konuşulduğu anda istismar ediliyor. Önemli olan meslek lisesine yönelecek çocukların iyi bir rehberlik eğitimi almaları. Yani ilköğretimdeki öğretmenlerin, çocukları yeteneklerine ve aile durumlarına göre hangi tip ortaöğretime gitmeleri gerektiğini saptayarak yönlendirmeleri. Çünkü onların elinde sekiz yıllık bir performans değerlendirmesi var" dedi.
Üniversitelerdeki psikolojik danışmanlıkların çok az öğrenci aldıklarını belirten Prof. Dr. Saylan, "Böylece devletin elinde de çok az rehberlik öğretmeni oluyor. Oysa her öğretmen çocuklar için bir rehber. Yani 'Rehber öğretmen yok onun için yönlendiremiyoruz' denilmesin. Biz bir seferberlik halinde ilköğretimdeki öğretmenlerimizin kendilerinin rehber olduğunu bilincini vermeliyiz. Her çocuk tek tek o öğretmenler tarafından gözlendikten sonra yönlendirilmeli. Çünkü dünyanın gidişi teknik liselerle kısa yoldan meslek sahibi olmak. İki yılda meslek yüksekokularını bitirmek ve diplomalı teknik eleman çıkmak çok önemli" diye konuştu.

İmam hatipler devreden çıksın
Prof. Dr. Türkan Saylan, imam hatip liselerinin artık devreden çıkması gerektiğini de belirterek, meslek liseleri ve imam hatipler beraber tartışıldığında çözüme ulaşılamadığını söyledi. Çocukların kız erkek ayrımı yapılmadan, makine, teknik eleman, bilgisayar, dericilik, marangoz gibi mesleklere girmeleri için yönlendirilmeleri gerektiğini belirten Saylan, şunları söyledi:
"Bu, Türkiye için çok önemli bir proje. Biz bunları hiç tartışmıyoruz. 'Puanlar insin mi, çıksın mı?' diye siyasal arena yaratıyoruz. Puan dediğimiz zaman da meslek liseleri bir tarafa kalıyor, ötekileri tartışıyoruz. Biz çocuklarımızı ekonomik, zekâ durumları ve başarılarına göre meslek liselerine yönlendirmeliyiz."

Kim daha avantajlı?

Yükseköğretim Kurulu eski Üyesi Erdoğan Öznal, meslek lisesi mezunlarına üniversite sınavında uygulanan düşük katsayıya yönelik iddiaları yanıtlayan bir rapor hazırladı. Raporda, "meslek liselerine gelen öğrenci sayısı azaldı, meslek liselerinin önü kapandı, meslek liselerinden üniversitelere gidilemiyor ve meslek liseliler haksızlığa uğruyor" iddialarına cevap verildi.
Raporda, meslek liselilerin genel liseye karşı çok fazla avantajları olduğu belirtilerek bu avanatjlar şöyle sıralandı:

Bir meslek sahibi olmaları
Eğitimleri esnasında da para kazanmaları
Aile bütçelerine katkı
ÖSS'ye girebilmeleri
Aynı anda hem ÖSS hem de sınavsız geçişe başvurabilmeleri
ÖSS'de başarısız olursa sınavsız geçişle bir meslek yüksekokulu programlarına yerleşebilmeleri
Sadece sınavsız geçişle istedikleri meslek yüksekokullarına yerleşebilmeleri
Meslek yüksekokulunu bitirdikten sonra dikey geçişle lisans programına başvurabilmeleri.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber