Nebahat Hanım, askerlik yapmadığı için işten atıldı!

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç buçuk yıldır TEAŞ Bursa müessesesinde kadrolu devlet memuresi olarak çalışan Nebahat Koçyiğit (24), ?askerliğini yapmış olma şartını yerine getirmedi? diye işten atıldı.

Evli ve 6 aylık hamile olan Koçyiğit, görevine son verildiği Mayıs 2005'ten beri iki aydır üzüntüden uyuyamadığını söylüyor.

Nebahat (Deniz) Koçyiğit, 1999'da Devlet Memurluğu Sınavı'ndan 79 puan aldı. Devlet Personel Başkanlığı, 2000 yılı Temmuz'unda, TEAŞ (Türkiye Elektrik Üretim ve İletim AŞ) Bursa Müdürlüğü'nün talep ettiği 35 kişilik güvenlik elemanı kadrosuna yerleşmeye hak kazandığını Nebahat Hanım'a bildirdi. Ancak TEAŞ, memur alımı kılavuzunda sayılan ?askerliğini yapmış olmak? şartını taşımadığını belirterek Koçyiğit'i işe kabul etmedi. Bayanlarda bu şartın aranmadığına dair ibarenin kılavuzda bulunmadığı gerekçesiyle Nebahat Koçyiğit, Ankara 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davayı 2001 Ağustos'unda kazanan Koçyiğit, 21 Ocak 2002'de işbaşı yaptı. Nebahat Koçyiğit gibi birçok bayan 2000 yılında TEAŞ müdürlüklerinin İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Samsun gibi illerde talep ettiği güvenlik görevlisi alımına müracaat etti. Devlet Personel Başkanlığı da puana göre atama yapıp birçok bayanı TEAŞ'a davet etti. Buna karşılık TEAŞ Genel Müdürlüğü, kılavuzdaki ?askerliğini yapmış olmak? şartını öne sürüp ?Bayan güvenlik görevlileri işe başlatılmayacak.? diye bir komisyon kararı aldı. Ancak, bayan hak sahipleri, idare mahkemesi kararlarıyla İstanbul, Gaziantep, Ankara ve Samsun'da işbaşı yaptı.

TEAŞ avukatları, Koçyiğit'in 2001'de kazandığı davayı temyiz etti. Danıştay da TEAŞ'ı haklı bularak kurumun Nebahat Koçyiğit'i isterse ?göreve başlatmayabileceğine? karar verdi. Ankara 3. İdare Mahkemesi de ilk kararında direnmedi ve 26 Mayıs 2004 tarihli kararıyla Danıştay'ın kararına uydu. Koçyiğit, yaklaşık bir yıl önce verilen karar gerekçe gösterilerek 2005 Mayıs'ında yazılı tebligatla işten çıkarıldı. Koçyiğit'e iş akdinin feshedilmesinden önce herhangi bir bildirimde bulunulmadı, savunma alınmadı. Kadrolu eleman olduğu halde kurum bünyesinde başka bir göreve atanmadı. Kurum içinde düzenlenen silahlı atışlarda birincilik alan Koçyiğit, 2004 yazında aynı müessesede sözleşmeli güvenlik görevlisi olarak çalışan Mehmet Koçyiğit ile evlendi. Eşi SSK'lı, kendisi ise Emekli Sandığı'na tabi bir personeldi. Evlenirken 5 milyar lira tüketici kredisi çektiler. 375 YTL ev kirası ödeyen Koçyiğit çifti, eşyalarını da taksitle aldı. Ayda 1 milyar lira ev eşyası taksiti, kira ve banka kredisi ödeyen Koçyiğitler, işten atılma kararıyla sıkıntıya düştü.

Nebahat Koçyiğit, ?TEAŞ'ta işe alınmasaydım başka bir işe girebilirdim. Şimdi evli ve 6 aylık hamileyim. 3,5 yıl sonra aniden gelen atılma yazısı beni yıktı.? diyor. CHP'li bir Bursa milletvekilinin Meclis'teki sekreterinin kız kardeşinin de Bursa TEAŞ'a DMS puanıyla müracaatta bulunduğunu belirten Koçyiğit, işten atılmasına bu sekreterin neden olduğunu ileri sürüyor. Koçyiğit, ?Sekreterin kız kardeşi doğum yeri terörle özdeşleşmiş bir il olduğu için güvenlik soruşturmasından geçememiş. Sekreter de kurumu arayıp Danıştay ve İdare Mahkemesi'nin benim işe alınmayabileceğime dair kararını hatırlatmış. O sıkıştırdı diye, hiç haber vermeden bir yazıyla işten attılar. O aramasa bir yıl önce verilen mahkeme kararından kimsenin haberi yok. Ve bu, işten atma şeklinde uygulanıyor.? şeklinde konuşuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber