Demokrat Eğitimciler Sendikası: Eğitimde performans sistemine geçilmeli

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Gürkan Avcı, eğitimde performans sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DESAM tarafından Ankara'da rutin olarak düzenlenen ?Eğitim ve Paradigmalar' konulu panelde konuşan Avcı, eğitim reformlarına karşı çıkanların pek çoğunun ?statükoculuk' oynadığını söyledi.

Aydınlık ve güçlü bir gelecek için eğitim reformlarının şart olduğuna vurgu yapan Avcı, ?Eğitim sistemimiz dayatma ve dogmalardan kurtuldukça, Türkiye'nin önü daha da açılacaktır. Eğitim sistemine dönük eleştirilerin, ideolojik değil pedagojik gerekçelerle yapılması gerekir. Bugün ülkemizde uygulanan eğitim sistemi, sanayi devrimi dönemine takılıp kalmıştır ve obsesiftir. Eğitim sisteminin anaokulundan üniversiteye kadar baştan sona kadar yeniden formatlanması ve demokratikleştirilmesi gerekir.? diye konuştu.

"ÖZGÜN BİR MESLEKİ EĞİTİM SİSTEMİ ŞART"

Türkiye'nin, kendisiyle aynı gelir düzeyine sahip olan ülkelerle karşılaştırıldığında mesleki eğitim programlarına katılan öğrenci sayısında geri konumda olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, "Mesleki eğitimin kaliteli hale gelmesi ve yaygınlaştırılması için kapsamlı bir idari, hukuki, mali ve teknik reforma ihtiyaç vardır. Artık mesleki eğitim sözde değil özde öne çıkarılmalı ve müfredat yenileme çalışmaları da tüm okul kademelerine yaygınlaştırılmalıdır. Geniş tabanlı sektörel eğitimin verildiği, modüler yapısıyla esneklik özelliğine sahip ve çalışma yaşamının ihtiyaçlarına cevap verebilen bir mesleki ve teknik eğitim sistemi için reformlara ihtiyaç vardır. Yüksek öğretim sisteminde çeşitliliği ve uzmanlaşmayı sağlayan, öğrencilerin yaratıcılığını ve kimliklerini önplana çıkaran, eğitim kurumlarının birbirleriyle rekabet edebilmelerine fırsat tanıyan özgün bir Türkiye Mesleki Eğitim Sistemi tasarlanmalıdır.? dedi.

"PERFORMANSI YÜKSEK ÖĞRETMENE 2 KAT MAAŞ VERİLMELİDİR"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in, düşük performanslı öğretmenlere düşük maaş, yüksek performanslı öğretmenlere de diğerlerinin 2 katına kadar maaş öngören bir düzenleme getirmesi gerektiğini, bu durumda eğitim sisteminde verim ve kalitenin artacağını, dahası dershane mecburiyetinin büyük oranda azalacağını söyleyen Gürkan Avcı, şöyle devam etti: "Üniversitelerimizde de aynı sıkıntı mevcuttur. Profesörlük unvanını aldıktan sonra hiçbir yayın çıkarmayan, mastır ve doktora öğrencisi yetiştirmeyen bir öğretim görevlisi ile önemli bilimsel çalışmalara imza atan, büyük toplumsal faydalar üreten, her sene birkaç yayını olan öğretim görevlisi aynı ücreti alıyor. Objektif ve adaletli olmak kaydıyla performansa dayalı ücretlendirmenin en kısa zamanda yürürlüğe konulması gerekiyor.?

Haber Arama Sonuçları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber