Bakan Çağlayan: İhracat artıyor, cari açık istikrarlı bir şekilde geriliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2012 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın Mayıs 2012'de yüzde 25.6 gerileyerek 5.8 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Ocak-mayıs döneminde cari açığın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.9 gerilediğini hatırlatan Çağlayan, " İhracat artıyor, cari açık istikrarlı bir şekilde geriliyor. Cari açığın yıl sonunda 65 milyar dolar civarında olmasını ve GSYİH'ya oranının yüzde 8'in altında olmasını bekliyorum." dedi.

Bakan Çağlayan, mayıs ayı cari açık gelişmelerine ilişkin değerlendirme yaparak, "Ekonomik göstergelerden müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Büyüme, enflasyon, ihracat rakamlarından sonra cari açık rakamlarında da Türkiye ekonomisinin yoluna emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor. Açıklanan Mayıs ayı cari açık rakamının beklentilerin altında gerçekleşmesi de bu sevinçli haberlerden biri. Mayıs ayında cari açık geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 oranında azalarak 5 milyar 83 milyon dolara geriledi. İstikrarlı şekilde gerilemeye devam eden cari açık ocak-mayıs döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,9 oranında gerileyerek 27 milyar 50 milyon dolar oldu." dedi.

Geçen yıl enerji ürünleri hariç tutulduğunda cari açığın 3.9 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, "Bu yıl ise 1.6 milyar dolara geriledi. Cari açığın gerilemesinde dış ticaret açığının Ocak-Mayıs döneminde yüzde 22.4 oranında azalarak 28.9 milyar dolar düzeyine inmesinin ve hizmet gelirlerimizin geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 5 geçen yılın Ocak-Mayıs dönemine göre yüzde 1 oranında artarak 12 milyar 240 milyon dolara ulaşması önemli rol oynadı. Türkiye'nin büyük potansiyeli bulunan hizmet ihracatına sağlanan desteklerle hizmet gelirlerimiz gelecek yıllarda önemli ölçüde artacak ve cari açığın kapanmasına yardım edecek. Bizi sevindiren başka bir gelişme ise Ocak-Mayıs döneminde uluslararası doğrudan yatırımların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 6 milyar 454 milyon dolara çıkmış olması. Açıkladığımız yatırım teşviklerinin orta vadede istihdamdan üretime ve cari açığa kadar çok farklı alanlarda olumlu etkisi olacak. Türkiye'nin cari açık sorununu bu defa kalıcı olarak bir daha ortaya çıkmayacak şekilde çözmek için çalışıyoruz." dedi.

Uygulamaya konan yeni teşvik sisteminin özellikler uluslararası doğrudan yatırımcılar için 'büyük fırsatlar' sunduğunu aktaran Çağlayan, uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde gelecek dönemde yaşanacak gelişmelerle birlikte cari açık konusunda çok daha olumlu gelişmelere şahit olunacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber