Sıcaklığın 5 derece fazlasını hesap edip dışarı çıkın uyarısı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteorolojinin, sıcaklık ölçümlerini, güneş ışınlarından koruyan siperler içerisine yerleştirilmiş sıcaklık ölçerler aracılığıyla yaptığı, bu yüzden asfalt ve betonlaşmanın yoğun olduğu kent merkezlerinde hava sıcaklığının açıklanan değerlerin yaklaşık 5 derece üzerinde olabileceği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Daire Başkanı Kemal Dokuyucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklık ölçümlerinin siperlerin içine yerleştirilen ölçüm aletleri aracılığıyla yapıldığını söyledi.

Rasat parklarında içine termometre yerleştirilen siperlerin hava sirkülasyonuna uygun olarak doğal gölge ortamını yansıtan, çift tavanlı, kafes şeklinde ağaçtan yapıldığını ifade eden Dokuyucu, yerden yaklaşık 2 metre yükseklikteki siper içerisine yerleştirilen sıcaklık ölçerlerin doğrudan güneş ışınlarından, yağıştan ve yoğunlaşmadan korunduğunu bildirdi.

Sıcaklığın bu ortamda ölçüldüğünü ve açıklandığını ifade eden Dokuyucu, yükseklik, nem, rüzgar ve hava cereyanı gibi etkenlere bağlı olarak farklı ortamlarda sıcaklığın açıklanan değerin üzerinde ve altında olabileceğini kaydetti.

SICAKLIK 5 DERECE FAZLA OLABİLİR

Örneğin, hava cereyanının olduğu açık alanlarda sıcaklığın açıklanan değerin altında olabileceğini dile getiren Dokuyucu, şunları kaydetti:

"Özellikle asfalt ve betonlaşmanın yoğun olduğu kent merkezlerinde sıcaklık belirtilen değerin yaklaşık 5 derece üzerinde olabilir. Güneş ışınlarının doğrudan gelişi, asfaltın sıcağı çekmesi ve tutması gibi etkenler sıcaklığı 5 derece yükseltebilir. Bu yüzden vatandaşlar, açıklanan sıcaklığın 5 derece fazlasını hesap ederek dışarı çıkmalıdır. Sıcaklık ölçümlerinde 5 derece çok önemli farktır.

35 olarak açıklanan bir değer kent merkezinde 40 dereceye ulaşabilir." Dokuyucu, Ankara'da 32 derece olarak ölçtükleri sıcaklığın yüksek olan Çankaya'da 30, alçaklarda kalan Kızılay'da ise 36 derece olabildiğini anlattı. Özellikle son yılların en sıcak yazının yaşandığı bu yıl büyükşehirlerin merkezlerinde oturanların güneş ışınlarının dik geldiği dönemlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını öneren Dokuyucu, "Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Ağır işler ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber