İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi yüzde 0,7 tuzlulukta alabalık üretti

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi, Türkiye'de bir ilke imza atarak balık üretiminde su tasarrufu sağlayan kapalı sistem yöntemini uygulamaya başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, öğrencilerinin teorik bilgilerini bu uygulama sahasında pratiğe dönüştüreceklerini, böylece sektörün istediği nitelikte mezun vereceklerini açıkladı. Dekan Tekinay, araştırma merkezinde alabalık, çipura ve levrek yetiştireceklerini belirterek, ?Bu yıl 45 öğrenciyle eğitime başlayacağız. Geçen haziran ayında açılan Su Ürünleri Fuarı'nda birçok firmayla sözleşme imzaladık. Böylece fakültemizden mezun olacak öğrenciler, bu yerlerde hemen işe başlayacak.? dedi. Prof. Dr. Tekinay, su ürünleri sektörünün nitelikli insan gücüne ihtiyacının azami seviyede olduğunu vurgulayarak, ?Yeni bir üniversite ve yeni kurulan bir fakülte olarak su ürünleri sektöründe kalifiye işgücü ihtiyacının farkındayız. Gelecek yılların planına yönelik yeni projelerimizi şimdiden başlattık. Fakültemizden mezun olan tüm su ürünleri mühendislerimizi işe yerleştirmeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda bizim de bulunduğumuz bu yılki Su Ürünleri Fuarı'na katılan firmalarla gerekli görüşmeleri tamamlayıp 50'ye yakın iş sözleşmesi taahhüdü aldık. 'Tam uzmanlık, tam istihdam' sloganıyla öğrencilerimize dört dörtlük bir eğitim imkanı sağlayacağız.? şeklinde konuştu.

Balıklarla ilgili problemlerin çözümlerini de yine bu merkezde geliştireceklerini söyleyen Tekinay, şunları kaydetti: ?Birçok işletme, şehir şebekesindeki suyu devamlı surette vererek israfa sebep olmakta fakat bu suyun sıcaklığının fazla olması nedeniyle birçok balık, yumurtadan çıkmadan ölüyor. Bunun işletmelere maliyeti de çok fazla. Bizse kapalı devre sistemde hem aynı suyu devridaim ediyoruz hem de tuzlu su ortamında ilk defa alabalık yumurtalarını çatlatıp yavru üretimi yapıyoruz. Alabalıkların genellikle tatlı ve soğuk su yetiştiriciliği var. Bizse binde 7 tuzluluk oranında yetiştiriyoruz. Suyu 10 dereceye kadar soğutarak, alabalığın doğal ortamını simüle etmeye çalışıyoruz. Bu süreçte şehir suyu, biyolojik ve bazı değişik filtrelerden geçiriliyor. İhtiyaç duyulan oksijeni de borularda taşıyoruz. Bu sistemi kurmak isteyen üç firmaya danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kurulum maliyeti, yaklaşık 4?5 milyon lira ama balıkların ölmesini büyük oranda önlediği için kısa sürede kendini amorti edebiliyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber