10 yıl için Genelkurmay Başkanlığı görevinin olası kadrosu şekillendi

Haber Giriş : 04 Ağustos 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ'ta Org. Özkök'ten sonra 10 yıl için Genelkurmay Başkanlığı görevinin olası kadrosu şekillendi:

2006-2008: Org. Yaşar Büyükanıt

2008-2010: Org. İlker Başbuğ

2010-2014: Org. Işık Koşaner

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) çalışmalarını dün tamamladı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, görev süreleri dolduğu için emekliye ayrıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na da Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu atandı.

TOLON EMEKLİ

Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon ise dört yıllık rütbe bekleme süresi sona erdiği için emekli oldu. Orgeneral Tolon'un yerine bu göreve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ atandı. Bu atamalarla, olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde, teamüllerin işlemesi sonucu önümüzdeki 10 yıllık dönemde Genelkurmay Başkanlığı yapacak komutanların isimleri de belli oldu.

2006'DA BÜYÜKANIT

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün görev süresi önümüzdeki yıl doluyor. Orgeneral Özkök'ten boşalacak Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna, büyük bir sürpriz yaşanmaz ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt oturacak. Orgeneral Büyükanıt, yaş haddi nedeniyle bu görevi 2006-2008 tarihleri arasında yapacak.

BAŞBUĞ SIRADA

Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Bakanı olmasından sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Başbuğ gelecek. Orgeneral Başbuğ da, Orgeneral Büyükanıt'tan sonra Genelkurmay Başkanlığı'nı, yaş haddi nedeniyle 2008-2010 tarihleri arasında yapacak.

2010'DA KOŞANER

Kıdemler ve atamalar dikkate alındığında şu anki çizelgeye göre 2010 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na şimdiki Ege Ordu Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in gelmesi bekleniyor. Orgeneral Koşaner, bu görevi 2014'e kadar sürdürecek.

?EŞ'SİZ DAVET

Dünkü toplantıda ağırlıklı olarak bir üst rütbeye yükselecek albayların durumları değerlendirildi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, dün Şûra üyelerini öğle yemeğinde ağırladı. Üçüncü gün toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de akşam eşi Semra Sezer ile Çankaya Köşkü'nde Şûra üyelerine eşli yemek verdi. Eşi Emine Erdoğan türbanlı olduğu için Başbakan Erdoğan bu yemeğe eşsiz davet edildi. YAŞ'ta alınan kararlar Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayının ardından bugün kamuoyuna açıklanacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber