Son dikiş makinesi tamircisi teknolojiye karşı direniyor

Burdur'da dikiş makinesi tamircisi Burhan Polat, teknolojiye karşı direniyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asırlık makinelerin tamir ve bakımını yapan 80 yaşındaki Polat, yıllara meydan okuyarak mesleğini icra ediyor.

Hazır giyim sektörünün gelişip yaygınlaşması ile birlikte dikiş makinesi tamirciliği yok olmak üzere. Bir zamanlar dikiş nakış işlerinin yoğun olduğu Burdur'da ise tek bir dikiş makine tamircisi kaldı.

Aslen Sivas'ın Zara ilçesinden olan Polat, mesleğe amcası Mehmet Polat'ın yanında başladı. 1946 yılında Mehmet Polat'ın yanında çalışmaya başlayan Burhan Polat, askerlik sonrası Erzurum Şeker Fabrikası'nda ilk görevine başladı. 1965 yılında Burdur Şeker Fabrikası'na tayin olan Polat, buradan 1979 yılında emekli oldu. Burdur'a yerleşme kararı alan Burhan usta, ilk iş yerini Burdur'a açtı. 1980 yılında PTT'nin yanına ev aletleri satış ve tamir atölyesini açan Polat, 1994 yılında dükkanı oğlu Ali Polat'a devretti. Yıllara meydan okuyan son usta, boş zamanlarında oğlunun iş yerine gidiyor, nostaljik dikiş makinelerini tamir ediyor. 80 yaşındaki Polat, gözlük kullanmadan tornavida ile küçük vidaları söküp takıyor. Çocukluğunda makine tamirine başladığını belirten Burhan Polat, çırak bulamamaktan şikayetçi.

Kendi oğlu Ali Polat'a mesleği öğretebildiğini anlatan Polat, ?Geldiler, usta ne kadar haftalık verirsin diye. Bana ne kazandıracaksınız ki haftalık vereyim. Size altın bilezik olan mesleği öğreteceğim dedim, kabul etmediler.? dedi. Boş zamanlarda oğluna devrettiği dükkana gelerek yardım ettiğini aktaran son usta, yaşlandığı için eskisi kadar çalışamadığını söyledi.

'HARAM LOKMA YEMEYİN'

Şeker fabrikası görevleri dahil, tüm işlerini kendi işi gibi yaptığını aktaran Burhan Polat, işine hile hurda karıştırmadığı için çok sevildiğini söyledi. Gençlere bazı nasihatlerde bulunan Polat, hiçbir zaman haram lokma yemediğinin altını çiziyor.

"Çocuğunuz, yediği ekmeğin helal olup olmadığını bilmez" diyen Polat, ?Allah bunun hesabını, ekmeği çocuğun önüne koyana sorar. Gençlere tavsiyem odur ki ne haram lokma yesinler ne de yedirsinler. Haram yiyenin işi de rast gitmez.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber