SSK ile üniversite hastaneleri arasında şişirilmiş fatura kavgası

Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, üniversite hastanelerinin faturaları şişirdiğini iddia ediyor. Bir hastane, ölmüş hastaya bağırsak ameliyatı faturası keserken, diğeri tırnağı batan hastaya beyin tomografisi çekmiş.

Sosyal Sigortalar Kurumu'na ait hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devriyle birlikte SSK'lılar devlet ve üniversite hastanelerini rahatça kullanmaya başladı. Ancak aradan geçen kısa süre içinde Sosyal Sigortalar Kurumu ile üniversite hastaneleri arasında tahsilat tartışması yaşanmaya başlandı. Akdeniz Üniversitesi'nin ?alacaklarını tahsil edemediği' gerekçesiyle SSK'lı hastaları kabul etmeyeceğini açıklamasına kurumun verdiği cevap ilginç. SSK Genel Müdürlüğü, üniversite hastanelerinin faturaları ?şişirdiğini' iddia ediyor. Verilen örnekler de SSK'yı doğrular nitelikte. Akdeniz Üniversitesi, hastaneye ölmüş halde gelen hastaya bağırsak ameliyatı yaptığını faturalandırarak ödeme istemiş. 11 yaşındaki talasemi hastası (Akdeniz anemisi denilen, hamileliği bitiren hastalık) bir kıza da gebelik testi yapılmış. Ameliyat olmayan hasta için 61 ameliyat eldiveni kullanılmış.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu, üniversite hastanelerinden gelen faturalardaki ?şişirmenin' had safhada olduğunu söylüyor. ?Tırnağı battığı için beyin tomografisi çekilen hastalar bile var.? diyen Türkoğlu, faturalardaki kesintilerin normal olduğu görüşünde. Üniversite hastaneleri ise zaman zaman kod karışıklığı yaşandığını kabul ederken, bunun dışında faturalarda ?şişirme' yapılmadığını savunuyor. SSK ile üniversite hastaneleri arasındaki kavganın mağduru yine vatandaş oluyor. Hastanelere kabul edilmeyen hastalar ya tedavilerini yarım bırakıyor, ya da başka hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, 7,5 milyon YTL alacağına rağmen 7 aydır para ödenmediği gerekçesiyle SSK'dan sevkli hasta kabul etmeyeceğini açıkladı. SSK'nın ?şişirilmiş fatura' iddiasına cevap veren Başhekim Prof. Dr. Meral Gültekin, ?Ölmüş hastaya bağırsak ameliyatı yapmadık. Arkadaşlarımız, canlandırma işlemi uygulamış. Faturalandırmada canlandırma kodu 5776 iken, görevli oraya bağırsak ameliyatının kodu olan 6776'yı yazmış. Tamamen kodlama hatası.? diyor.

Birçok araştırma ve uygulama hastanesi, Akdeniz Üniversitesi gibi SSK ile ilişkilerini gözden geçirmeyi düşünüyor. Hastanelere göre, sorun sadece faturaların ödenmemesiyle ilgili değil. SSK'nın faturaları incelemek için 16 merkezde oluşturduğu ?Fatura İndirim Komisyonu'nun uygulamaları üniversite yönetimlerini sıkıntıya sokuyor. Üniversiteler, kesintilerin zaman zaman yüzde 50'lere çıkmasını kabul edilebilir bulmuyor.

SSK: Hastaneye avans bile verdik

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu ise üniversite hastanelerinin ?para alamıyoruz' iddialarının gerçekleri yansıtmadığını söylüyor. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri sırasında faturaların mart-nisan döneminde sekteye uğradığını kabul eden Türkoğlu, ?Devir sonrası ilgili birimimiz oluşturuldu ve ödemelerimiz bir takvime bağlandı. Üniversite bize faturaları gönderiyor. Biz bunları inceliyor ve mutabakata varırsak tamamını, varamazsak yüzde 70'ini anında ödüyoruz. Ancak onlar ?şişirdikleri' faturaların tamamının ödenmesini istiyor.? diyor. Türkoğlu, faturalarda kesinti yapıldığını da doğruluyor. Vatandaşların hakkını aradığı gibi çalıştığı kurumun da çıkarlarını korumak zorunda olduğunu hatırlatan Türkoğlu, şunları söylüyor: ?Üniversitelere karşı kesinlikle önyargılı değiliz. Ancak tırnak batması nedeniyle hastaneye gelen bir kadına beyin tomografisi çektirilmesi veya boğazının ağrıdığı gerekçesiyle giden kadına doğum kontrol tetkiklerinin uygulandığının gösterilmesi ve bunun fatura edilmesi etik değil. Bu tür faturaları ödemem.? Sami Türkoğlu, üniversite hastanelerinin kuruluş amacının para kazanmak olmadığının altını çiziyor. Türkoğlu, ?Devletin bir kurumu, yine devletin bir kurumunda alacağı olduğu gerekçesiyle, vergisini ödeyen vatandaşa bakmayacağını söylüyor. Böyle bir şey mümkün mü? Ortada bir sorun varsa, verirsin mahkemeye haklıysan ben sana alacağını faizi ile öderim.? şeklinde konuşuyor.

Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Behnan Alper, 7 aydır SSK'dan para alamadıklarını söylüyor. Behnan, ?Kasım ayına kadar ödeme yapılmaması halinde rektörlüğümüz Akdeniz gibi SSK ile ilişkilerini askıya alma kararı verebilir.? diyor. Sami Türkoğlu, Behnan Alper'in iddialarını reddediyor. Türkoğlu, 1 Haziran 2005'te Çukurova Üniversitesi'ne yapılan ödeme miktarının 5 milyon 15 bin YTL olduğunu hatırlatıyor. Türkoğlu, söz konusu üniversiteye Aralık 2004-Mart 2005 dönemlerini kapsayacak şekilde 3 milyon YTL'lik de avans verildiğini açıklıyor.

Sakarya Dumlupınar Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil, SSK'dan alacaklarının 4 milyon YTL'yi bulduğunu aktarıyor. Yorgancıgil, yılbaşından bu yana kestikleri 5 milyon YTL'lik faturanın sadece yüzde 20'sinin ödendiğini aktarıyor. Gaziantep Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Müdürü Vildan Değirmenci ise tahsilattan ziyade SSK'daki bürokrasiden şikayetçi. Değirmenci, faturalarda büyük miktarlarda kesintilerin dolaylı olarak SSK'lı hastalara yansıdığını vurguluyor.

Harran Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Alper Sami Kunt, 5 bin 500 faturanın beklediğini söylüyor. Kunt, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlatıyor: ?5 bin fatura gönderdik. Birinde eksik olduğu için faturalar olduğu gibi geri geldi. Bütçe Uygulama Talimatı'na göre faturalandırma yapıyoruz; ancak burada yer almayan ilaçları kullanmamız gereken durumlar oluyor. SSK'nın böyle bir uygulaması yok, kabul etmiyor.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber