Öğretim Elemanlarının atanmasına ilişkin genelgenin yürütülmesi durduruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 8. Dairesi, öğretim elemanlarının açıktan atanmasında Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'ndan izin alınmasını öngören Başbakanlık düzenlemesinin yürütmesini durdurdu.

Dairenin kararında, bilimsel özerkliğe sahip yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeleriyle öğretim üye yardımcıları arasında bilimsel amaç ve ilkeleri yönünden ayrım düşünülemeyeceği belirtildi.

Geçmiş yılların bütçe kanunlarında da yardımcı doçent ve araştırma görevlilerinin atanmasına kısıtlamalar getirildiği anımsatılan kararda, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından bu uygulamaların hukuka aykırı olduğu yönünde kararlar verildiği ifade edildi.

Kararda, kadro sınırlaması dışında tutulan öğretim üyelerine yönelik yaklaşımın, aynı konumdaki öğretim üye yardımcıları için de gösterilmesinin eşitlik ve tutarlılığın gereği olduğu vurgulandı.

Üniversitelerin yetkili organlarının, kamu görevinin gereklerini ve bilimsel gereksinimlerini gözeterek özerklik anlayışı içinde hareket edeceklerine işaret edilen kararda, "tersi yaklaşımlara karşı yargı yolunun varlığında kuşku bulunmadığı" da kaydedildi.

Danıştay 8. Dairesi, 5277 sayılı 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun atamalarla ilgili düzenlemelerinin Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla yüksek mahkemeye götürülmesine ise CHP bu yasanın iptali istemiyle dava açtığı için gerek görmedi.

Danıştay 8. Dairesi, öğretim elemanlarının açıktan atanmasında Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'ndan izin alınmasını öngören Başbakanlık düzenlemesinin yürütmesini durdurdu.

2005/8 sayılı Genelgenin ilgili hükmü

1 - 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi profesör ve doçentler dışındaki öğretim elemanlarının, kurum içi başka bir kadroya veya başka bir kamu kurum ve kuruluşuna naklen atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü müteakip, Başbakanlıktan izin alınacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber