Çukurova'da sezonun ilk kütlü pamuğu 100 TL'ye satıldı

Adana Ticaret Borsası (ATB)'nda yapılan açık artırmayla, sezonun ilk ürünü kütlü pamuğun kilosu 100 TL sembolik fiyatla satıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2012 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Korbey Salonu'nda düzenlenen programda Gaziantep'ten Şahin Pamuk?Enerji Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, Karataş ilçesinde 18 yıldır ilk kütlü pamuğu yetiştiren Hasan Aslan ile Ertan Safkan'ın 100 kilo pamuğunu satın aldı. ATB Başkanı Muammer Çalışkan, tekstilin ülkenin en önemli sektörlerinden birisi olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin otomotiv ile birlikte 20 milyar doların üzerindeki iki sektörden birisinin tekstil olduğunu belirten Çalışkan, yoğun istihdam ve net ihracat avantajı olan bu üretim kaleminin önemi üzerinde durdu. Çalışkan, ?Net ihracatı derken, üretiminde ithal girdisi az olan bir alandır. İthal girdileri çıktıktan sonra 12?13 milyar dolarlık bir net ihracatı vardır. Buna en yakın olan gıdanın ihracat rakamı 2?3 milyar dolardır. Bu kadar önemli bir sektörün hammaddesi pamuktur.?dedi. Ülke olarak pamuğa yeterli ilginin gösterilmediğini savunan Çalışkan, Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacının 1.3 ile 1.5 milyon ton seviyesinde olduğunu belirtti. 750?800 bin ton pamukla son 7?8 yılın en yüksek rekoltesinin geçtiğimiz yıl yakalandığını dile getiren Çalışkan, buna rağmen 500 bin ton açık verildiğine dikkat çekti.

BU YIL PAMUK REKOLTESİ DÜŞTÜ

Bu sene ülke genelinde yüzde 30, Çukurova'da ise yüzde 40?45 oranında pamuk üretiminin düştüğünü anlatan ATB Başkanı Çalışkan, şöyle devam etti: ?Bu kadar önemli bir sektörün önemli hammaddesi ve her ülkede stratejik bir bitki olarak nitelendirilen pamuk maalesef yeterli ilgiyi görmüyor. Çiftçinin emeğinin karşılığını alması, alternatif ürünlere göre daha avantajlı olması halinde tekrar üretici bunu ekebilir. En önemli enstrüman pirimdir. Pirim bu yıl 46 kuruş. Ama yeterli olmadı. Defalarca açıkladık, rakamın en az 55?60 kuruş olması gerekir. İthal pamukla önemli kazançları kaybederiz. Pamuk priminin tekrar gündeme almasını bekliyoruz. Aksi halde pamuk önümüzdeki yıl yüzde 20?30 daha düşer. Böylece ülkemizde silinip gider.?

PAMUK ÜRETİMİ YÜZDE 15 DÜŞTÜ

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ise pamuğun Çukurova ile özdeşleşen bir bitki olduğunu söyledi. Bakanlığın ülkenin ihtiyacını göz önünde bulundurarak, pamuğa verdiği desteği her yıl artırdığını kaydeden Aygül, geçen sene üreticilere 96 milyon civarında destekleme ödemesi yapıldığını duyurdu. Bu rakamın dekar başına 250 liraya denk geldiğine işaret eden Aygül, ?Aslında hatırı sayılır bir rakam. Ancak bakanlığın bu desteklerinin yanında işin ticaretini yapanların da pamuğa katkı vermesi gerekir. İnşallah bu sembolik açılış fiyattı sezon buyu devam eder. Pamukta bu yıl yüzde 13 ila 15'lik bir üretim düşüşlüğü gözlendiğini açıklayan Aygün, geçen sezon yılsonu fiyatların taban yapmasının önemli etkisinin olduğunu bildirdi. Aygün, bundan sonra bir fiyat istikrarının oluşmasını diledi.

KÜTLÜ PAMUK BİTİRİLMEYE DOĞRU GİDİYOR

Şahin Pamuk ve Enerji Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl de tekstil sektörünün ilk adımı olan kütlü pamuğun ülkede bitirilme noktasına doğru gittiğini aktardı. Bu duruma ?dur demek' için Gaziantep'ten Adana'ya geldiğini vurgulayan Bingöl, şunları söyledi: ?Şu anda verilen destekler yeterli değil. Çünkü çok ağır ve emek yoğun isteyen bir bitkidir. Gelebilecek her türlü zarar dahi sigorta edilmemektedir. Tekstilin hammaddesi pamuk ihracat ve istihdam olarak ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor. Uluslararası sanal borsalar Türkiye'deki pamuğu bitirme noktasına getirmiştir. Kötü koşullar altında ülke ithal pamuk tiryakisi olmuştur. Binlerce insanın ekmek yediği bu sektörün yok olmasını istemiyoruz. Pamukçuluk biterse konfeksiyonda son bulur.? Açık artırmada ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç ve üreticiler hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber