YÖK için Anayasa değişir mi?

Haber Giriş : 13 Ağustos 2005 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınavlar, başvurular ve kayıtlar derken, bir süreliğine, köşemizi başka sayfalara taşımıştık. Çalışmalarımız, okullar açılana kadar, hafta içinde yine sürecek. Hafta sonlarında gerçek köşemize döneceğiz ve iyice biriken güncel eğitim konularını irdelemeye devam edeceğiz.

Hükümet, YÖK'le ilgili çalışmalarını el altından sürdürüyor. Gerekirse Anayasa değişikliğine gideceğini de açıkladı. Peki bunu gerçekleştirebilir mi? İşte o zor. Anayasa'yı tek başına değiştirebilecek oy çoğunluğunu çoktan kaybetti. CHP, ANAVATAN ya da DYP'den destek alması gerekir ki, her üçü de YÖK'e karşı olmalarına rağmen hükümete güvenmiyor. Anayasa değişikliği zor gözüküyor. İşte bu nedenle, hükümetin B planını devreye koyduğu ve bu yönde çalışma başlattığı belirtiliyor. B planının ise 2547 Sayılı YÖK kanunu üzerinde ciddi bir revizyon olduğu söyleniyor. Yani YÖK'ü kaldırma yerine YÖK'te kontrolü ele geçirmeyi planlıyor. Yapılabilir mi? Kesinlikle yapabilirler. Bugüne kadar bu yöntemi neden denemediler? Asıl merak edilen konu bu. Muhtemeldir ki, çok daha büyük bir operasyon yapmak istiyorlardı, başaramayınca bu yolu izleme kararı aldılar. YÖK'te kontrolü ele geçirirlerse her istediklerini yapabilirler mi? Kesinlikle evet. Katsayılar da değişir, türbana izin de çıkar. Bunun sinyalleri de gelmeye başladı.

İstanbul Ticaret Odası'nda yönetim değişikliği ile birlikte ilk icraatlardan birisi, Ticaret Üniversitesi'nin rektörünü göndermek oldu. YÖK'te de kontrol sağlandığında, dengeler bütünüyle değişecektir.

20 yeni üniversitenin açılması ve rektörlerin hükümet tarafından atanmasından sonra Üniversitelerarası Kurul'daki ağırlıklar da bir değişeceğe benziyor. Hükümetin atadığı rektörlere, hükümete sempatiyle bakan vakıf üniversiteleri de eklendiğinde, heyecanlı tartışmaların olacağı kesin. YÖK, üniversiteler, katsayı ve türban, eylülde tekrar gündeme oturabilir...

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber