TSK'da 353 general ve amiral bulunuyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Levent İÇGEN

Rütbe beklemesini dolduran temditli (uzatmalı) 37 tutuklu general ve amiralin emekliğe sevkedildiği YAŞ öncesinde, Genelkurmay Başkanlığı'nın, terfi sırasındaki, tutuklu olmayan komutanlara, ?Görev sürenizin uzatılmasını istiyor musunuz?? diye sorduğu öğrenildi. Temdit almak istemeyen bazı komutanlar, görev sürelerinin uzatılmasını istemediklerini ve emekliye sevkedilmek istediklerini, Genelkurmay'a bildirdi. Bazı komutanlar bu isteklerini yazılı olarak da Karargah'a bildirdiler. YAŞ kararlarının şekillenmesinde, komutanların bu beyanlarının da etkili olduğu belirtildi. TSK'nın, personelin isteklerini de dikkate alarak ?daha sağlıklı terfi ve atamalar yapmak için? bu uygulamaya gittiği öğrenildi. YAŞ kararlarına göre, bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 55 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle, 1 amiral ise yaş haddini doldurduğu için emekliye sevk edildi. 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren emekli olacakları bildirilen bu 55 kişi arasında tutuklu 37 general ve amiral de bulunuyor.

General sayısı düştü

4 Ağustos'ta açıklanan YAŞ kararlarına göre 30 Ağustos Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere, 29 general ve amiralin bir üst rütbeye, 47 albayın ise general ve amiralliğe yükseltildiği, 33 general ve amiralin görev sürelerinin 1 yıl uzatıldığı belirtilmişti. YAŞ kararlarıyla TSK'daki 362 olan general/amiral sayısı 353'e düşmüştü.

YAŞ kararlarıyla TSK'daki 14 olan or sayısı değişmedi. Emekli olan Harp Akademileri Komutanı Org. Aslan Güner'in yerine orgeneralliği Galip Mendi terfi etmişti.

TERFİ SIRASINDAKİ KOMUTANLARA SORULDU:

Kritik YAŞ öncesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın, terfi sırasındaki tutuklu olmayan komutanlara, ?Görev sürenizin uzatılmasını istiyor musunuz?? diye sorduğu öğrenildi

Bekleme süreleri dolan temditliler

YAŞ kararlarıyla, tutuklu olmamalarına rağmen bekleme sürelerini doldurdukları için emekli edilen temditli bazı komutanlar şunlar:

- Korgeneral/Koramiral: Ömer Necati Özbahadır, Veysi Ağar

- Tümgeneral/Tümamiral: Ömer Bayraklı, Orhan Tufan, Halit Özkoç, Semih Birdoğan.

- Tuğgeneral/ Tuğamiral: Orhan Köprü, Asım Bülent Aker, Murat Üçüncü, Fevzi Cömert.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber