Telekom'un satışında sona geliniyor

Haber Giriş : 18 Ağustos 2005 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom'un (TT) yüzde 55 hissesinin 6.55 milyar dolara alan Oger Telecom Ortak Girişim grubuyla TK'nın imzalaycağı imtiyaz sözleşmesinin Danıştay'a gönderileceğini anımsatarak, "Taraflar görüşlerini ayrı ayrı iletecekler. Danıştay'ın hukuki görüşleri çerçevesinde imtiyaz sözleşmesi sonuçlandırılacak. Taraflar imtiyaz sözleşmesini müzakere edecekler" dedi.

Acarer, imtiyaz sözleşmesinin içeriğinin bir iş akdi olduğunu ve bunu kendilerinin açıklama yetkisi bulunmadığını söyledi. Telekom'un özelleştirme sürecinin sürdüğünü ve özelleştirmenin de siyasi bir karar olduğunu kaydeden Acarer, 12 Ağustos'ta Telekom'un hisse kontrolünün değişimine onay verdiklerini ancak imtiyaz sözleşmesinin henüz imzalanmadığını söyledi. Acarer, "Danıştay iki tarafın da taleplerini değerlendirecek" dedi.

Telsim hızlanacak

Acarer, TMSF bünyesindeki GSM şirketi Telsim'in satışıyla ilgili sürecin eylülden itibaren daha da hızlanacağını söyledi. Telsim'in satışı sürecinde mevcut abonelerin zarar görmemeleri ve piyasa dengesinin negatif yönde etkilenmemesi için mevzuat çerçevesinde devreye girdiklerini belirten Acarer, "Yasal düzenlemeler var, buna göre örneğin Turkcell ya da Avea, Telsim'i alamaz" diye konuştu.

Milliyet

Türk Telekom'un satılmasında son onay Danıştay'dan gelecek. İmtiyaz sözleşmesi bu hafta imzalanacak. Sözleşme, sonra onay için Danıştay'a gidecek. Danıştay'ın olumlu ya da olumsuz karar vermek için 60 günü var...

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin 6.55 milyar dolara Oger Telecoms'a satışının tamamlanması için Danıştay görüşünün imtiyaz sözleşmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Acarer, imtiyaz sözleşmesinin Danıştay'a gönderileceğini anımsatarak, ?Burada taraflar görüşlerini ayrı ayrı iletecekler. Danıştay'ın hukuki görüşleri çerçevesinde imtiyaz sözleşmesi sonuçlandırılacak ve bu çerçevede taraflar imtiyaz sözleşmesini müzakere edecekler' dedi. TK, 12 Ağustos'ta şirketin hisse devrine izin vermişti.

HAFTAYA ONAYA GİDER

HİSSE satış sözleşmesinin imzalanması ve imtiyaz sözleşmesinin parafe edilmesi için, alıcı ortak girişim ve içinde yer alan yatırımcıların, Türkiye'de 350 milyon dolarlık şirket kurmaları gerekiyor. Bu çalışmaların önümüzdeki hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Bu işlemlerin ardından parafe edilen imtiyaz sözleşmesi görüş için Danıştay'a gönderilecek. Danıştay'a görüş bildirmesi için yasal olarak maksimum 60 günlük süre tanınıyor. Danıştay'ın görüşü alındıktan sonra, TK ile Türk Telekom arasında parafe edilmiş olan imtiyaz sözleşmesi imzalanacak.

İMTİYAZ HAKKI 21 YILLIK

SÜRE uzatımı söz konusu olmazsa imtiyaz sözleşmesi 21 yıl sonra bitecek, ancak sözleşme uzatıma tabi bulunuyor. Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin blok satışı için 1 Temmuz'da yapılan ihalede en yüksek teklifi, suikasta kurban giden Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin ailesinin sahip olduğu Saudi Oger'in Oger Telecoms ile Telekom Italia ve BT Telconsult Konsorsiyumu 6.55 milyar dolar ile vermişti. İhaledeki ikinci teklif, 6.5 milyar dolar ile Etisalat-Çalık Ortak Girişim Grubu'ndan gelmişti.

TELSiM'iN SATIŞ SÜRECi HIZLANIYOR

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, TMSF bünyesindeki Telsim'in satışıyla ilgili sürecin önümüzdeki günlerde daha da hızlanacağını söyledi. Telsim'e, Uzanlara aitken TMSF'ye devredilen İmar Bankası'ndan kaynaklanan 8.5 katrilyon lira civarındaki kamu alacağı nedeniyle el konulmuştu. Acarer, Telsim'in satışı sürecinde abonelerin zarar görmemeleri ve piyasa dengesinin negatif etkilenmemesi için devreye girdiklerini belirterek, ?Telsim'in satışıyla ilgili süreç daha da hızlanacak. Kontrolün el değiştirme noktalarında devreye girip çıkıyoruz' dedi. Acarer, imtiyaz sözleşmesi imzalanana kadar Telsim'in satış sürecinin kendileri açısından devam edeceğini ifade etti. Acarer, Türkiye'deki mevcut GSM şirketlerinin, rekabet dikkate alındığında Telsim'i satın alamayacaklarını anımsattı.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber